Wonen in de stad van de toekomst

Sinds 2008 wonen er wereldwijd meer mensen in de stad dan er buiten. Dat maakt de stad een dynamische plek bij uitstek. Dynamisch vanwege de concentratie van mensen die als bewoner, werknemer, toerist of recreant in de stad verblijven en zich verplaatsen, maar ook dynamisch omdat de stad zichzelf blijft heruitvinden. Hierin spelen de nieuwe media en nieuwe technologieën een grote rol…

Calendar icon21 August 2013

De technologische evolutie en het internet vervagen de grenzen tussen de echte en de virtuele wereld. Nieuwe mediazoals smartphones, navigatie tools en sociale netwerken, maar ook bewakingscamera’s zijn inmiddels vanzelfsprekend in ons dagelijks leven. Toch staan we pas aan het begin van een revolutionaire ontwikkeling. De technologie belooft een ver doorgedreven automatisering op vlak van vervoer, domotica, communicatie, milieubeheer, bankwezen en geneeskunde op afstand.

Stad van de toekomst: gigantische groeimarkt

Tegen 2050 wordt verwacht dat driekwart van de wereldbevolking in de stad zal wonen. Dit maakt de stad een gigantische groeimarkt. De stad is lang niet dezelfde stad meer als dertig jaar geleden. Op dezelfde plek staan nu andere gebouwen met andere functies. De stad van de toekomst zal zichzelf opnieuw blijven uitvinden en aanpassen aan de nieuwe technologieën. De stad zal moeten blijven vernieuwen om de veranderende en steeds groter wordende mensenstroom te kunnen faciliteren.

Toekomst van de stad: smart cities

In de toekomst zullen er meer intelligente voorwerpen ontwikkeld worden. De technologische intelligentie steunt op twee pijlers: informatie en meetsystemen. Deze meetsystemen zullen in de stad van de toekomst processen regelen zoals de toevoer van stroom, elektriciteit, gas, water, telefoon of verkeer.

We evolueren verder naar een decentraal energiemodel waar smart grids (slimme netwerken) goed van pas om stroomproductie te beheren. Slimme internetapplicaties en voorwerpen zullen verder evolueren. Zo zullen bijvoorbeeld slimme koelkasten aangeven wanneer we nieuwe melk moeten kopen of zullen planten je zeggen dat het tijd is om te sproeien…

Contact us

Contact staff member

Pieter
De Caluwe

Real Estate Consultant

Location icon Antwerp
pieter.de.caluwe@quares.be
Overview