De meegroeiwoning: vooruitziend bouwen

Meegroeiwoningen gaan uit van het idee dat een woning voor iedereen haalbaar en betaalbaar moet zijn. Het opzet is om klein te beginnen en groot te eindigen door middel van aanbouw en uitbreiding. De meegroeiwoning groeit met andere woorden mee met de financiële situatie, de gezinssamenstelling en de persoonlijke of professionele noden van de eigenaar. Door de flexibiliteit van de meegroeiwoning is deze geschikt voor jonge huizenzoekers, kleine gezinnen en zelfs senioren.

Calendar icon20 juin 2013

De basiswoning bestaat uit minimale voorzieningen, maar met het nodige comfort. Het volume van de woning is 56 vierkante meter, op een perceel van 130 vierkante meter. De basisunit bestaat uit een woonkamer met keuken, slaapkamer en douche. Deze vaste kern maakt meerdere uitbreidingen aan de woning mogelijk.

Tijdens de tweede fase wordt er uitgebreid met een dakopbouw. Extra uitbreiding kan daarna nog aan de achterzijde van de woning plaatsvinden met één of twee extra kamers. Het grote voordeel van deze verbouwingen: alle woonfuncties zijn uitbreid- en verplaatsbaar zonder structurele interne verbouwingen.

Van meegroeiwoning tot kangoeroewoning

Zodra alle uitbreidingen van de woning voltrokken zijn, is het mogelijk om de woning op te splitsen. Dit wil zeggen dat je van één woning, twee woningen maakt: een seniorenwoning en een startersappartement. Zo bestaat er de mogelijkheid om de seniorenwoning en het startersappartement te combineren tot een kangoeroewoning. Zeker in een periode wanneer de woningmarkt muurvast zit, is dit een uitstekende oplossing.

Duurzame meegroeiwoning

Door de toepassing van hernieuwbare- en herbruikbare materialen, maar ook hernieuwbare energie, zijn meegroeiwoningen duurzaam. Alleenstaanden, studenten en ouderen hebben geen grote woning nodig. Een basiswoning met het nodige comfort volstaat. Een andere troef van deze duurzame woning is dat de grootte ervan meegroeit met de behoefte van de bewoners.

Voordelen meegroeiwoning

  • Functioneel en flexibel wonen: meegroeien naargelang de levensfase
  • Woning aanpassen aan nieuwe noden: handgrepen, inloopdouche in plaats van een bad, extra lichtpunten, sokkel onder de wasmachine…
  • Gemakkelijk en goedkoop wijzigingen realiseren
  • Met flexibele wanden maak je van één kamer, twee kamers
  • Snelle bouwtijd
Aperçu