Verlaagde 6% BTW-tarief voor afbraak en heropbouw

De oude regeling voor een verlaagd BTW-tarief van 6% bij afbraak en heropbouw wordt vanaf 1 januari 2021 tot 31 december 2022 uitgebreid naar heel België. Voorheen was er reeds een regeling van kracht voor 32 stedelijke gebieden. In die centrumsteden kan dan ook van beide regelingen gebruik worden gemaakt tijdens de looptijd van de nieuwe maatregel.

Calendar icon08 januari 2021

WAAROVER GAAT HET?

De uitbreiding van het verlaagd BTW-tarief van 6% geldt voor de afbraak van gebouwen en de heropbouw van woningen, en dit voor het hele Belgische grondgebied.

Het moet gaan om woningen/appartementen die gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper zullen zijn en die een bewoonbare oppervlakte hebben van maximum 200 m².

De functie van het gebouw voor de sloop heeft geen belang. Het kan bijvoorbeeld ook gaan over industriële gebouwen of winkels. Het afgebroken en het heropgebouwde gebouw hoeven niet op exact dezelfde plaats te staan. Het volstaat dat het gaat om hetzelfde kadastraal perceel.

Op de renovatie van woningen ouder dan 10 jaar was ook al langer een tarief van 6% BTW van toepassing. Renovatiewerken die eerder niet tot deze regeling behoorden omdat ze vernieuwbouw uitmaakten, kunnen voortaan dus ook gebeuren aan 6%.

 

VOOR WIE IS DEZE REGELING?

Zowel projecten van bouwheren-natuurlijke personen als die van bouwpromotoren kunnen in aanmerking komen. Opmerkelijk, want voorheen waren bouwpromotoren uitgesloten voor deze gunstmaatregel.

Ook aannemers die de afbraak en heropbouw factureren aan natuurlijke personen kunnen van het 6%-tarief gebruik maken. 

Zo kan er dus voor het eerst een volledig nieuw gebouwde woning worden verkocht aan het BTW-tarief van 6%. Een voordeel dat u tienduizenden euro's kan besparen! 

 

Meer informatie leest u in de programmawet (pagina  10) of in de memorie van toelichting (pagina 21), of contacteer onze vastgoedexperten voor persoonlijke toelichting.

Benieuwd welke van onze nieuwbouwprojecten van deze gunst-maatregel gebruik kunnen maken?
Bekijk onze projecten.

Onze nieuwbouwprojecten
Overzicht