Charmante houten woningen, de toekomst van energiezuinig bouwen?

Duurzaam bouwen, energieprestatie, lage-energiewoningen: we kunnen er niet meer omheen. Hout is een buitengewoon materiaal. Het is mooi, heeft een warme en gezellige uitstraling en is licht en sterk voor toepassingen in de bouw. Bovendien is hout een hernieuwbaar en energiezuinig materiaal.

Calendar icon22 april 2013

Waarom hout?

Hout is een licht materiaal met een uitstekende draagkracht en thermische eigenschappen. Daarom kiezen steeds meer architecten voor houten gevelbekleding, met een hedendaagse en een natuurlijke uitstraling.

Maar ook rustieke woningen zijn zeer stijlvol, denk maar aan de charmante Amerikaanse huizen of de houten woningen in Scandinavië of de Alpen die ons blijven betoveren. Ook al kunnen de weersomstandigheden in deze contreien soms extreem zijn, de houten woningen zijn hiertegen bestand: de gemiddelde levensduur van een houten huis ligt zeer hoog, tussen de 80 en 100 jaar.

Maar ook binnenin heeft hout uiteenlopende toepassingen. Denk maar aan mooie houten vloeren die extra cachet geven aan zowel strakke en moderne als landelijke of klassieke interieurs. Hetzelfde geldt voor houten meubels en ook houten wand- en plafondbekleding zit weer in de lift. En dan hebben we nog niet eens gesproken over de authentieke charme van een knapperend haardvuur!

 

Houten woningen zijn gezond

Door de goede, vochtregulerende eigenschappen heeft een houten huis een aangenaam en gezond binnenklimaat. De luchtvochtigheid in de woning blijft in balans, waardoor er minder kans is op infecties, huisstofmijt, schimmels, bacteriën en virussen. Bovendien heeft hout een natuurlijke, rustige uitstraling, waardoor je een aangename sfeer creëert in huis en minder gevoelig bent voor stress.

 

Houten huizen zijn energiezuinig

Wist je dat hout een uitstekende isolator is? Zelfs bij dunnere wanden zal je minder warmte verliezen, waardoor de energiefactuur van je woning laag blijft. Daarom is hout een perfecte oplossing voor een lage-energiewoning met een hoge energieprestatie.

Maar dat is nog niet alles. Hout is ook een duurzaam materiaal met een lage ecologische voetafdruk. Hout slaat namelijk koolstofdioxide op en draagt op die manier bij tot een lagere CO2-uitstoot.

 

Wil je graag meer weten over nieuwbouw en onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact op met jouw Quares kantoor!

Contacteer ons

Contacteer medewerker

Pieter
De Caluwe

Head of New Projects

Location icon Antwerpen
pieter.de.caluwe@quares.be
Overzicht