De Woonbonus, wat nu?

De woonbonus is een belastingvermindering voor de enige en eigen woning en kan je de eerste 10 jaar van je hypothecaire lening ongeveer 912 euro per jaar opleveren als alleenstaande of 1824 euro als je met twee bent. Als je nog eens drie kinderen hebt rondlopen, komt er dan nog eens 32 euro per jaar bij. Na tien jaar zakt het voordeel naar 608 per belastingplichtige. Als je met twee belastingplichtige en drie kinderen een lening op 25 jaar hebt, bedraagt het mogelijke voordeel dus 37.280 euro.

Calendar icon10 oktober 2019

Wat gebeurt er met de woonbonus? 

De woonbonus valt voor alle aktes die vanaf 1 januari bij de notarissen worden ondertekend weg. Tegelijkertijd zullen de registratierechten met 1% dalen.

 

Nadelen van de woonbonus

Alhoewel het bedrag van de woonbonus aanlokkelijk is, krijg je het geld pas laat te zien. Na de datum van aankoop duurt het bijna twee jaar voordat je dit voordeel ook werkelijk in je portemonnee gaat voelen. De verrekening gebeurt immers via de afrekening van je belastingen. Iedereen die vandaag nog de woonbonus probeert binnen te halen, zal zijn euro’s pas in het voorjaar van 2021 zien. Daarenboven wordt het voordeel over 25 jaar (of naargelang de duurtijd van de lening) gespreid.

 

Minder sparen voor de aankoop van een woning 

Het grote voordeel van de verlaging van de registratierechten is dat je minder kapitaal moet sparen om je woning aan te kopen. De banken vragen immers dat je naast je eigen inbreng om een deel van de woning te betalen ook alle belastingen onmiddellijk kan betalen. Indien u in januari een aankoop doet van een bestaande woning t.w.v. 250.000 euro, zal u slechts 15.000 euro betalen in plaats van 17.500.

Dit is een voordeel dat je vanaf dag één hebt, terwijl je bij de Woonbonus veel jaren moet wachten om dit voordeel op te sparen (+- 7 jaar sinds de datum van aankoop).

 

Zijn gezinnen die een nieuwbouw kopen de pineut?

Voor nieuwbouw geldt dit voordeel niet onmiddellijk bij de aankoop, maar als je je woning ooit opnieuw verkoopt zal je dit wel in de waarde van je woning zien. Binnen een paar jaar is de korting op de registratierechten immers omgezet in een prijsstijging van de woningen. Daarenboven is jouw huis energie-efficiënt, wat zeker naar de toekomst toe een grote meerwaarde zal opleveren.

 

Nu snel kopen?

Een woning waarin je zelf gaat wonen koop je niet alleen met je verstand, maar ook met je hart. Nu snel een woning kopen die niet voldoet aan je wensen, ga je je later beklagen. Daarenboven zitten de verkopers vandaag in een zetel, het kan dus zijn dat je je aankoop duurder betaalt dan dat je even wacht. Daarenboven moet je ook wel stressbestendig zijn, het tijdig halen van de ondertekening van de akte zal een grote uitdaging zijn. 
 

Overzicht