Hoeveel is je huis waard? Bereken zelf de waarde van je woning.

​Er zijn verschillende manieren om de waarde van je woning te berekenen. Zo kan je je woning laten taxeren door een beëdigt schatter, maar daar zijn natuurlijk ook kosten aan verbonden. Bij Quares daarentegen kunnen onze vastgoedexperten je wél een volledig gratis en vrijblijvende waardebepaling van je woning opmaken. Probeer je het toch liever eerst zelf? Hou dan rekening met onder andere het type perceel, de ligging ervan en de staat van het gebouw.

Calendar icon15 mei 2013

Het type perceel

In de eerste plaats kan je de waarde van je woning berekenen door de oppervlakte en meerwaarde van het perceel te schatten. Een perceel met een mooie, grote tuin met een zwembad en/of vijver zal bijvoorbeeld meer waard zijn dan een perceel dat ingesloten is door andere huizen en waar alleen nog plaats is voor een klein terras.

Daarnaast speelt de vorm van het perceel een niet te onderschatten rol. Rechthoekige percelen zullen meer waarde hebben op de vastgoedmarkt, omdat je hiermee nog vele kanten uit kan. Percelen met schuine randen en hoogteverschillen bieden minder mogelijkheden.

 

De ligging

Om de waarde van je woning correct te berekenen, dien je eveneens rekening te houden met de ligging ervan. Woningen met winkels, scholen en andere faciliteiten in de buurt, zullen meer waard zijn dan zeer afgelegen huizen. Ook de nabijheid van belangrijke invalswegen mag je niet onderschatten bij de berekening van de waarde van je woning.

Wanneer het gaat om de ligging, mag je uiteraard de oriëntatie van de woning niet vergeten. Woningen met een zuidelijk georiënteerde tuin zullen meestal meer waard zijn dan woningen die naar het noorden gericht zijn. Toch is het moeilijk om te zeggen wat de beste oriëntatie is voor een woning, want alles heeft zijn voor- en nadelen. Een naar het zuiden georiënteerde woning is leuk als je houdt van veel zonlicht, maar kan wel voor oververhitting zorgen in de zomer. Het noorden is de meest koude oriëntatie, maar zorgt er wel voor dat er altijd een ‘constant licht’ binnenvalt.

 

De staat van het gebouw

Ook de staat van het gebouw heeft een belangrijke impact op de waarde van je woning. De vetusteit of sleet aan een gebouw betekent een waardevermindering van je woning op basis van ouderdom, het gebruik, de frequentie van onderhoud en de kwaliteit van de ondergrond. Dit vetusteitspercentage is omgekeerd evenredig met de waarde van het pand.

Daarnaast dragen de energieprestaties van de woning bij aan de waarde ervan. Werd de woning onlangs gerenoveerd en is ze daarom beter geïsoleerd en energiezuiniger, dan zal de waarde ervan aanzienlijk verhogen. Let er wel op dat je de juiste certificaten kan voorleggen.

 

Het concept van de woning

Tenslotte zal het concept van de woning mee de waarde ervan bepalen. Is de woning gebruiksvriendelijk ingericht en werd de woning functioneel ingedeeld, zal dat de waarde van de woning ten goede komen. Ook woningen die flexibel ingericht zijn, zodat ze gemakkelijk van inrichting te veranderen zijn, zullen een meerwaarde hebben.

 

Heb je nood aan meer advies of wil je jouw woning eens volledig gratis en vrijblijvend laten schatten door een vastgoedexpert? Neem via onderstaande knop contact op!

Gratis schatting
Overzicht