Woninghuurdecreet 2019

Vlaams Woninghuurdecreet in werking vanaf 1 januari: wat verandert er precies?

Calendar icon20 december 2018

Op 9 november 2018 kondigde de Vlaamse Regering het Vlaams Woninghuurdecreet af. Of u nu huurder, verhuurder of kotstudent bent, alle huurcontracten die vanaf 1 januari 2019 worden gesloten, vallen onder de nieuwe regelgeving. Die is enkel van toepassing op de huurovereenkomsten voor een woning als hoofdverblijfplaats en op studentenhuisvesting. Dus niet op handelshuurovereenkomsten, pachtcontracten of huurcontracten voor kantoren, tweede verblijfplaatsen en garages.

 

Wat verandert er dan precies? In het decreet staan nieuwigheden rond o.a. de staat van het gehuurde goed, de duur van de huurovereenkomst, de huurwaarborg, de opzeggingsmogelijkheden, de overdracht van de huurovereenkomst, de onderverhuring, de indexatie en de eventuele herziening van de huurprijs. Het decreet bevat ook vernieuwingen op het vlak van medehuur en studentenhuurovereenkomsten.

 

Informeer u dus goed voor u als verhuurder of huurder een contract ondertekent. Vragen? Contacteer uw lokale Quares-makelaar of vraag gratis gedetailleerde brochures aan via info@quares.be

Meer informatie vindt u tevens op de website www.woninghuur.vlaanderen.

Overzicht