Een tweede woning kopen: dit zijn de voor- en nadelen

Een tweede woning kopen is een droom die velen koesteren. Het is een slimme investering, die een hele waaier aan voordelen biedt. Zeg nu zelf: een eigen stekje in de volle natuur of aan de kust, wie kan daar nee tegen zeggen? Naast de vele voordelen zijn er echter ook enkele nadelen verbonden aan de aankoop van een tweede woning. Hier alvast een handig overzicht.

Calendar icon13 December 2013

Een tweede woning is het perfecte appeltje voor de dorst. Nadat je vakantiehuisje in de Ardennen of je appartement aan zee is afbetaald, beschik je over een mooi extra vermogen. Je kan je tweede verblijf later met meerwaarde verkopen, zodat je er tegen je pensioen warmpjes inzit. Of je wendt de investering aan om je kinderen later een financieel duwtje in de rug te geven.

Maar ook vóór de lening is afbetaald, kan je de investeringsvoordelen van een tweede woning verzilveren. Als je je tweede verblijf verhuurt, ben het je het hele jaar door verzekerd van extra inkomsten.

Goedkope vakantie in alle comfort

Een tweede woning betekent natuurlijk ook: goedkoop op vakantie gaan! Het uitsparen van hotel- of huurkosten is een flinke meevaller voor je vakantiebudget. En dat is nog niet alles. Je bent op vakantie in je eigen woning, die je helemaal kan inrichten volgens je persoonlijke smaak. Op die manier maak je voorgoed komaf met onaangename verrassingen zoals onhygiënische hotelbadkamers of veel te kleine vakantiehuisjes. Ook je familie en vrienden kan je een plezier doen. Wanneer je zelf niet op reis bent, kan je hen trakteren op een weekje vakantie in je tweede woonst.

Minder voordelige fiscale aftrek

Helaas zijn er ook enkele nadelen verbonden aan de aankoop van een tweede woning. Zo geniet je voor de hypotheek niet dezelfde fiscale aftrek als voor je eigen en enige woning. Bij de berekening van het belastingvoordeel voor een tweede verblijf wordt niet met de woonbonus gewerkt maar met het fiscaal stelsel van langetermijnsparen. Als je al aan langetermijnsparen doet, is het mogelijk dat de fiscale korf al gevuld is. Ook wanneer je nog een hypotheek hebt uitstaan voor een andere woning, is het mogelijk dat de korf volledig gevuld is. In die gevallen is er dus geen fiscaal voordeel verbonden aan je tweede woning.

Op de aankoop van een tweede woning moet je in België bovendien registratierechten en jaarlijkse roerende voorheffing betalen. En terwijl je hoofdverblijfplaats is vrijgesteld van personenbelastingen, is dat niet zo voor een tweede verblijf. Vergeet ook niet dat er gemeentebelastingen betaald moeten worden.

Weekendje zee wordt klusjesweekend

Een tweede woning is pas echt interessant als je er geregeld zelf vertoeft. Wie ervan houdt om elk jaar naar een ander land op reis te gaan, kan dus beter opteren voor een andere investering. Een tweede woning vergt bovendien ook heel wat onderhoud. Als je alles liever zelf herstelt, dreigt een weekendje zee uit te draaien op een klusjesweekend.

Contact us

Contact staff member

Pieter
De Caluwe

Real Estate Consultant

Location icon Antwerp
pieter.de.caluwe@quares.be
Overview