5 TIPS om de prijs van uw energieverslindend huis te laten stijgen.

De invoering van de renovatieplicht in Vlaanderen heeft een opvallende verschuiving veroorzaakt in de vastgoedmarkt. Energieverslindende huizen ervaren een neerwaartse druk op hun verkoopprijzen, terwijl energiezuinige woningen blijven floreren. Volgens recent onderzoek, heeft het energielabel een aanzienlijke invloed gekregen op de prijsbepaling van huizen in de regio.

Calendar icon09 november 2023

De tegenstrijdige Trend in Vlaanderen:

In Vlaanderen is een opmerkelijke daling van de vraagprijzen van energieverslindende huizen met labels E en F waargenomen, respectievelijk met 1,2 en 2,1 procent. Aan de andere kant tonen woningen met de beste energielabels, A of B, een stijging van maar liefst 4,1 procent tegen het einde van het derde kwartaal. Deze discrepantie wordt verder versterkt door het feit dat kopers van huizen met labels E en F verplicht zijn om binnen vijf jaar te renoveren tot minstens een label D, wat resulteert in een uitdagende onderhandelingssfeer en vaak lagere uiteindelijke verkoopprijzen.

Het energielabel speelt dus een cruciale rol bij de waardebepaling van huizen, en het is van essentieel belang voor huiseigenaren om zich bewust te zijn van deze verschuivingen en de bijbehorende verplichtingen. Deze ontwikkelingen benadrukken het belang van duurzaamheid en energie-efficiëntie in de vastgoedsector, die steeds meer de norm lijken te worden.

 

Hierbij 5 manieren om uw EPC-score te verbeteren:

  • Isolatie verbeteren: Investeer in hoogwaardige isolatie voor muren, vloeren en daken. Goede isolatie helpt de warmte in de winter vast te houden en zorgt ervoor dat uw huis koeler blijft in de zomer, wat resulteert in een lagere energiebehoefte voor verwarming en koeling.
  • Efficiënte verwarmingssystemen: Vervang oude verwarmingsinstallaties door energiezuinige modellen. Overweeg de installatie van een hoogrendementsketel, warmtepomp of zonneboiler om het energieverbruik te verminderen en de EPC-score te verbeteren.
  • Energiezuinige verlichting: Vervang traditionele gloeilampen door energiezuinige LED-verlichting. LED-lampen verbruiken aanzienlijk minder energie en gaan langer mee, wat helpt om uw energieverbruik te verminderen en uw EPC-score te verbeteren.
  • Ventilatie optimaliseren: Zorg voor een goede ventilatie in uw huis. Overweeg het installeren van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning om de luchtkwaliteit te verbeteren zonder extra energie te verspillen.
  • Duurzame energiebronnen: Overweeg het installeren van zonnepanelen of andere vormen van hernieuwbare energieopwekking. Het gebruik van duurzame energiebronnen kan uw energieverbruik verminderen en de EPC-score van uw huis aanzienlijk verbeteren.

 

Overzicht