Quares blog

Wij informeren u graag over nieuwe vastgoedfeiten, interessante weetjes of nuttige tips & advies. 

Hoeveel is mijn huis waard?

Calendar icon21 september 2021

De zoektocht naar een nieuwe woning begint steeds met het in kaart brengen van het beschikbare budget. Een belangrijk deel daarvan is de waardebepaling van uw huidige woning. In dit artikel geven we een blik achter de schermen: Hoe berekent de Quares-makelaar de waarde van uw woning?

Het nieuwe asbestattest bij de verkoop van een woning

Calendar icon18 augustus 2021

De regelgeving en toekomstplannen omtrent asbest is een reeds veel besproken onderwerp. Meer en meer wordt het een belangrijk aandachtspunt bij aan- en verkoop van een onroerend goed. Onlangs is hieromtrent nieuwe regelgeving verschenen.

Je huis verkoopklaar maken voor de zomer van 2021

Calendar icon14 juli 2021

Het voorbije jaar hebben heel wat kopers hun aankoop uitgesteld. Nu het leven terug normaliseert, merken we een enorme toestroom van kandidaat-kopers op de vastgoedmarkt. Denk je eraan jouw woning te verkopen? Dan kan dit wel eens het juiste moment zijn!

Mag een verhuurder een huurder weigeren?

Calendar icon01 maart 2021

Nu het topic rond discriminatie op de verhuurmarkt terug hot is, bekijken wij graag in detail op welke criteria een verhuurder zijn huurders mag screenen. Mag je als verhuurder een huurder weigeren als deze een te laag inkomen heeft? Verhuur je een kleine studio liever niet aan een gezin met 5 kinderen? Hierbij een overzicht van wat wel en niet kan.

Het sectorprotocol plaatsbezoeken: dit moet je zeker weten

Calendar icon18 februari 2021

Nieuws heet van de naald: het protocol voor de volwaardige heropstart is zopas gevalideerd door ministers Dermagne (Economie) en Clarinval (Middenstand). Het protocol bevat de meest recente veiligheidsvoorschriften die vastgoedkantoren moeten naleven bij dienstverlening aan en in huis.

Verlaagde 6% BTW-tarief voor afbraak en heropbouw

Calendar icon08 januari 2021

De oude regeling voor een verlaagd BTW-tarief van 6% bij afbraak en heropbouw wordt vanaf 1 januari 2021 tot 31 december 2022 uitgebreid naar heel België. Voorheen was er reeds een regeling van kracht voor 32 stedelijke gebieden. In die centrumsteden kan dan ook van beide regelingen gebruik worden gemaakt tijdens de looptijd van de nieuwe maatregel.

Verkoopklaar voor het nieuwe jaar!

Calendar icon16 december 2020

Tijdens de eindejaarsperiode zetten heel wat verkopers hun verkoopplannen on-hold. Ze gaan er van uit dat kandidaat-kopers hun zoektocht uitstellen tot na de feestdagen. Quares geeft je enkele tips om er in tussentijd voor te zorgen dat je je woning verkoopklaar maakt. Zo heb je bij de start van het nieuwe jaar een streepje voor op andere woningen die te koop staan en vergroot je je kansen op een snelle verkoop aan een zo hoog mogelijke prijs!

Hoeveel registratiebelasting betaal je bij de aankoop van een woning in Vlaanderen?

Calendar icon11 december 2020

Als u een woning, een appartement of een bouwgrond koopt, dan betaalt u op de aankoopsom een verkooprecht, ook wel de registratiebelasting genoemd. De laatste jaren is er echter heel wat veranderd op het vlak van deze registratiebelastingen.

Invloed van Covid19 op de vastgoedprijzen

Calendar icon25 november 2020

Sinds de opmars van het COVID-19 virus lijken de vastgoedprijzen wilde sprongen te maken. De vraag naar vastgoed blijft hoog, er wordt ver boven vraagprijs verkocht en de snelheid waaraan verkocht wordt is ongezien.  Kloppen al deze stellingen wel en zo ja, hoe zijn ze te verklaren?

Quares blijft voor u klaar staan.

Calendar icon02 november 2020

De Belgische regering kondigde extra maatregelen aan in de strijd tegen de verspreiding van het Corona virus. Quares blijft haar klanten helpen en beschikt over de innovatieve en digitale tools voor een perfecte service.

Kan ik uitstel krijgen op mijn hypotheek vanwege de coronacrisis?

Calendar icon02 mei 2020

Heel wat werknemers kampen door de coronacrisis met tijdelijke werkloosheid. Uiteraard heeft dit een financiële impact en kan het bepaalde uitgaven bemoeilijken. Indien zij aan hun bank kunnen aantonen dat het afbetalen van de hypothecaire lening vanwege tijdelijke werkloosheid werd bemoeilijkt, kunnen ze vanaf dat moment tot 30 september 2020 uitstel vragen. Deze regel geldt eveneens voor bedrijven en zelfstandigen.

Kan mijn huurder om een opschorting vragen vanwege de coronacrisis?

Calendar icon02 mei 2020

Vragen staat vrij, maar u bent als verhuurder hiertoe niet verplicht. De financiële situatie van de huurder is op zich geen reden om de verplichting tot betaling van de huurprijs (tijdelijk) op te schorten. Uiteraard kan er wel in onderlinge overeenkomst een bepaalde vorm van tegemoetkoming of uitstel worden afgesproken. Zorg er wel voor dat dit steeds op papier wordt gezet om eventuele discussies te vermijden.

Werkt de makelaar nog verder tijdens de coronacrisis?

Calendar icon02 mei 2020

We kunnen er niet om heen: de verkoop en verhuur van vastgoed ligt vanwege het verbod op bezichtigingen een tijdje stil. Onze makelaars daarentegen zitten niet stil. Bij Quares zetten we reeds geruime tijd in op innovatieve digitalisering. Hierdoor zijn we al langer dan vandaag vertrouwd met de nodige digitale tools om een optimale service te kunnen blijven garanderen. Mijn collega’s en ik werken weliswaar van thuis uit, maar we staan zoals altijd klaar voor u! We zijn steeds bereikbaar online en per telefoon.

Heeft de coronacrisis invloed op de waarde van mijn woning?

Calendar icon02 mei 2020

De impact van de coronacrisis op de vastgoedprijzen valt vooralsnog moeilijk in te schatten. Op korte termijn zien we de prijzen echter niet zomaar zakken. We kennen in ons land immers nog steeds een grotere vraag dan aanbod op de huizenmarkt. De verkopen liggen voorlopig wel even stil, aangezien er op dit moment geen huisbezoeken mogelijk zijn. Verwacht wordt dat er na afloop van de maatregelen wel een inhaalbeweging zal plaatsvinden, zoals dat ook bij vorige crises het geval was.

Is het slim om nu vastgoed te kopen?

Calendar icon02 mei 2020

Waar beursaandelen ten gevolge van de coronacrisis elkaar zakten, blijkt vastgoed kopen nog maar eens een veilige investering. Bovendien maken lage intrestvoeten bij de bank en eventuele huuropbrengsten het aankopen van vastgoed extra rendabel.

Klaar voor de (her)lancering!

Calendar icon29 april 2020

Het einde is in zicht: Vanaf 11 mei opent Quares opnieuw de deuren en kunnen plaatsbezoeken weer plaatsvinden.

Hoe maak je je huis verkoopklaar?

Calendar icon18 april 2020

Tijdens de Corona crisis moeten heel wat verkopers hun verkoopplannen on-hold zetten. Door de huidige maatregelen zijn niet-essentiële verplaatsingen namelijk verboden. Quares geeft je in tussentijd enkele tips om ervoor te zorgen dat je je woning verkoopklaar maakt, om na de crisis een snelle verkoop te realiseren aan een zo hoog mogelijke prijs.

De Woonbonus, wat nu?

Calendar icon10 oktober 2019

De woonbonus is een belastingvermindering voor de enige en eigen woning en kan je de eerste 10 jaar van je hypothecaire lening ongeveer 912 euro per jaar opleveren als alleenstaande of 1824 euro als je met twee bent. Als je nog eens drie kinderen hebt rondlopen, komt er dan nog eens 32 euro per jaar bij. Na tien jaar zakt het voordeel naar 608 per belastingplichtige. Als je met twee belastingplichtige en drie kinderen een lening op 25 jaar hebt, bedraagt het mogelijke voordeel dus 37.280 euro.

Finalist 'Vastgoedondernemer van het jaar'

Calendar icon06 mei 2019

Quares werd geselecteerd als 1 van de 3 finalisten voor de Real Estate Award 'Vastgoedondernemer van het jaar'.

Sloop- en heropbouwpremie

Calendar icon07 januari 2019

Wie een woning afbreekt en heropbouwt krijgt in dertien Vlaamse steden een verlaagd btw-tarief van 6 procent in plaats van het gewone tarief van 21 procent. Wie niet in een van de dertien Vlaamse steden woont waar een verlaagd btw-tarief van 6 procent geldt voor het afbreken en heropbouwen van een woning, kan in 2019 een Vlaamse sloop- en heropbouwpremie aanvragen.

Het nieuwe EPC

Calendar icon02 januari 2019

Vanaf januari 2019 krijgt het EPC een nieuw jasje. Het EPC blijft verplicht bij het te koop en te huur stellen van woningen, appartementen, ...  Wel ziet het EPC er helemaal anders uit en bevat het nieuwe informatie. Het EPC is een stuk visueler, de woning krijgt een label en de aanbevelingen zijn een pak concreter.

Woninghuurdecreet 2019

Calendar icon20 december 2018

Vlaams Woninghuurdecreet in werking vanaf 1 januari: wat verandert er precies?

Aktes via MyMinfin

Calendar icon12 december 2018

Voortaan kan elke burger alle aktes waarin hij betrokken partij is en die opgenomen zijn in de hypotheekregisters via het portaal ‘MyMinfin’ raadplegen en downloaden. Zo is het mogelijk om via deze weg je aankoopakte(s) te consulteren, schenkingsaktes van onroerend goed, leningsaktes etc.

Het grootste vastgoedaanbod in het Waasland voortaan onder één dak!

Calendar icon01 december 2018

Alle panden in het Waasland zijn verdwenen… en vind je voortaan terug op één overzichtelijke en gebruiksvriendelijke immosite! Heb jij een leuk huis of appartement gezien, maar kan je het plots niet meer vinden op de gekende vastgoedsites? Dat zou best kunnen, want samen met andere Waaslandse makelaars hebben we de krachten gebundeld en staan we vanaf 1 december 2018 exclusief op IMMOSCOOP. Hier vind je dan ook het meest volledige en nieuwste aanbod van panden in jouw regio.

Visie op nieuwbouwontwikkeling: de toekomst

Calendar icon23 maart 2018

Heroplevende buurten zoals het Eilandje en nieuwe wijken zoals Nieuw Zuid maken van Antwerpen een aantrekkelijke woonstad. Bewoners kijken niet alleen naar prijs en hedendaags comfort, maar houden ook rekening met het uitzicht en de omgeving.

Wat iedere verhuurder moet weten over (nieuwe) energieregels

Calendar icon27 oktober 2016

Tien jaar na de invoering van de EPB-wetgeving is de energieprestatie van een woning behoorlijk gaan wegen op zowel verkoop als verhuur. Een pak regels heeft een impact op het rendement. Uitkijken is het vooral naar de combinatie van de nieuwe totaalrenovatiebonus (vanaf 2017) met de zopas ingevoerde vermindering van de onroerende voorheffing voor energiezuinige renovaties.

Wat als je huurder niet betaalt?

Calendar icon25 augustus 2016

Tal van verhuurders worden geconfronteerd met een huurder die niet of slecht betaalt. Heel vervelend, zeker indien je als verhuurder rekent op die huurinkomsten om andere rekeningen te betalen. Maar welke stappen kan je als verhuurder ondernemen bij wanbetaling?

Pop-up stores krijgen speciaal huurregime

Calendar icon13 juni 2016

Het Vlaams Parlement heeft een nieuw decreet rond pop-up stores goedgekeurd. Het decreet introduceert een bijzonder huurregime voor handelsverhuringen met een duurtijd van maximaal één jaar. Doel is om een rechtszeker kader te bieden dat eigenaars garandeert dat het contract niet kan worden geherkwalificeerd als handelshuurovereenkomst. Het decreet wordt nu overgezonden aan de Vlaamse regering voor bekrachtiging en zal vervolgens in het Staatsblad verschijnen. Het treedt in werking op de eerste dag van de tweede maand na publicatie.

Groen wonen in de stad: zó doe je dat!

Calendar icon20 februari 2014

De bewoonbare oppervlakte wordt er in ons land niet groter op. Zeker in de stad delen we de woonruimte met almaar meer mensen. Een evolutie die zich de komende jaren onverbiddelijk zal voortzetten. Tegen 2030 wonen wereldwijd maar liefst zes op de tien mensen in een metropool. Stadswonen biedt dan ook heel wat voordelen, al is het gebrek aan groen een vaak aangestipt nadeel. Maar 2014 zou 2014 niet zijn, mochten daar geen eigentijdse oplossingen voor bestaan. Ontdek hier waarom groen wonen in de stad ook voor jou een optie is.

Cohousing: waarom woonruimte delen aan populariteit wint

Calendar icon11 februari 2014

Cohousing is in ons land aan een steile opmars bezig. Een logisch gevolg van de almaar schaarser wordende woonruimte en de stijgende behoefte aan sociaal contact buiten de gezinscocon. Bij cohousing staat het gemeenschapsdenken centraal, zonder de nood aan individueel wooncomfort uit het oog te verliezen. Ontdek hier alle voordelen van dit eigentijdse woonconcept!

Tijdloos wonen: drie inspirerende tips voor wie houdt van blijvers!

Calendar icon24 januari 2014

Als je investeert in de aankoop van een woning, doe je dat meestal met het oog op de lange termijn. En dan wil je natuurlijk niet dat je huis er over tien jaar ouderwets of gedateerd uitziet. Daarom opteer je het best voor een tijdloze woning die ook in 2030 nog hedendaags oogt. Tijdloze woningen behouden hun waarde en bieden dus niet alleen esthetische maar ook financiële voordelen. Ontdek hier enkele mogelijkheden voor tijdloos wonen!

In een loft wonen: dit zijn de vier onmiskenbare voordelen!

Calendar icon12 januari 2014

Niets zo hip en trendy als in een loft wonen. Het fenomeen ontstond eind jaren 60 in Amerika en heeft sindsdien alleen maar aan populariteit gewonnen. Terwijl deze woonvorm vroeger vooral gelinkt werd aan studenten en kunstenaars met weinig geld, zijn lofts vandaag een teken van prestige en zelfbewustzijn. Van schrijvers tot architecten en advocaten, ze zijn allemaal fan. Ontdek hier waarom in een loft wonen misschien ook wel iets voor jou is!

Vastgoed verhuren: welke informatie mag je vragen aan een kandidaat-huurder?

Calendar icon13 december 2013

Bij het verhuren van een woning, appartement of ander vastgoed wilt u natuurlijk zoveel mogelijk informatie over de kandidaat-huurder(s) inwinnen. Tegelijk is het belangrijk dat de privacywetgeving gerespecteerd wordt. U hebt als verhuurder heel wat gegevens nodig, maar niet alle persoonsinformatie is relevant voor het huurcontract. Hierbij een overzicht van de gegevens en documenten die u wel en niet mag opvragen bij het verhuren van vastgoed.

Een tweede woning kopen: dit zijn de voor- en nadelen

Calendar icon13 december 2013

Een tweede woning kopen is een droom die velen koesteren. Het is een slimme investering, die een hele waaier aan voordelen biedt. Zeg nu zelf: een eigen stekje in de volle natuur of aan de kust, wie kan daar nee tegen zeggen? Naast de vele voordelen zijn er echter ook enkele nadelen verbonden aan de aankoop van een tweede woning. Hier alvast een handig overzicht.

Hoe herken je een professionele vastgoedmakelaar?

Calendar icon21 november 2013

Je eigen huis kopen is een grote stap. Het is niet alleen een serieuze investering, als het op je toekomstige thuis aankomt, kunnen er ook maar beter geen addertjes onder het gras zitten. Om niets aan het toeval over te laten, neem je daarom het best een professionele vastgoedmakelaar in de arm. Hij geeft advies, gidst je door de complexe wetgeving en helpt je bij het vinden van je perfecte droomhuis. Er zijn echter ook vastgoedmakelaars die niet het beste met je voorhebben. Maar waaraan herken je nu een professionele vastgoedmakelaar?

Uw betrouwbare partner op de Antwerpse vastgoedmarkt

Calendar icon17 oktober 2013

Het is tegenwoordig niet altijd gemakkelijk een lijn in de vastgoedprijzen te zien. Zo ook in Antwerpen. Volgens sommige zal de Antwerpse vastgoed dalen, terwijl anderen spreken over een stijging. Maar 1 ding is zeker, Antwerpen is een stad die leeft en waar graag geleefd wordt.

Alleen gaan wonen: enkele tips

Calendar icon09 oktober 2013

Afgestudeerd, een job en nu nog een eigen stekje. Je wil binnenkort alleen gaan wonen, maar weet niet goed hoe je het moet aanpakken? Om zonder zorgen te verhuizen moet je je toch een beetje voorbereiden. Bij alleen wonen komt namelijk heel wat kijken! In dit artikel zetten we de voornaamste zaken even op een rij.

De woningconcentratie of woningdichtheid

Calendar icon19 september 2013

Het is algemeen geweten dat grote steden een hoge bevolkingsdichtheid kennen en dat de woningconcentratie of woningdichtheid er hoog is. Maar wat is de woningdichtheid nu eigenlijk en staat een hoge woningdichtheid in se gelijk aan een slechte woonkwaliteit?

Woningbehoefte: wonen in de toekomst

Calendar icon09 september 2013

Dat de woningmarkt, de woonbehoefte en het woonbeleid in de toekomst zullen veranderen, is geen geheim. Tegen 2050 zullen we met minstens 7 miljoen mensen zijn in Vlaanderen, dat zijn er 1 miljoen meer dan nu. Deze mensen willen, net als jij en ik, aangenaam, ruim en comfortabel wonen. Het is dus noodzakelijk om in de toekomst zuiniger, kleiner en bewuster te leven. De twee vragen die we ons hierbij stellen zijn: hoe en waar gaan we wonen in de toekomst?

Quares als matchmaker tussen verhuurder en school

Calendar icon06 september 2013

Quares vond de ideale huurder voor een pand in de  Klamperstraat te Antwerpen; een kleuter- en lagere school (Natan) voor kinderen met ondernemingszin. De school heeft deze maandag (2 september) haar deuren geopend voor het grote publiek.

De voordelen van een studentenkamer in de stad

Calendar icon21 augustus 2013

Eindelijk een studie gekozen, is het tijd voor de volgende stap: een geschikte studentenkamer. Je hebt vast al enkele voorwaarden in je hoofd: niet te ver van je hogeschool of unief, een gezamenlijke keuken, propere douches… Twijfel je daarnaast nog tussen een studentenkamer aan de rand van de stad of in de binnenstad? We zettende voordelen van een studentenkamer in de stad voor je op een rij!

Wonen in de stad van de toekomst

Calendar icon21 augustus 2013

Sinds 2008 wonen er wereldwijd meer mensen in de stad dan er buiten. Dat maakt de stad een dynamische plek bij uitstek. Dynamisch vanwege de concentratie van mensen die als bewoner, werknemer, toerist of recreant in de stad verblijven en zich verplaatsen, maar ook dynamisch omdat de stad zichzelf blijft heruitvinden. Hierin spelen de nieuwe media en nieuwe technologieën een grote rol…

Wonen in de stad: wat zijn de voordelen?

Calendar icon28 juli 2013

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in een stad en dat aantal zal in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid alleen maar toenemen. Ook in België is wonen in de stad nog steeds heel populair, zowel bij jongeren als bij gezinnen en ouderen. Wonen in de stad is dan ook zeer praktisch en brengt heel wat voordelen met zich mee!

Quares verkoopt om de twee dagen een studentenkot

Calendar icon10 juli 2013

Sinds midden april is Quares er in geslaagd om minstens om de twee dagen één unit van het studentenhuisvestingsproject “StuCity” te verkopen. Intussen is ongeveer 80% van alle units verkocht. Hiermee verkoopt Quares dubbel zo snel dan de vooropgestelde doelstelling van de ontwikkelaar.

De voordelen van een huurkoop woning

Calendar icon20 juni 2013

Banken worden steeds strenger in het uitkeren van een lening, zeker als het gaat om een hypothecaire lening. De kans bestaat er dus dat je met je huidig inkomen niet in aanmerking komt voor een lening. Zonder lening wordt het natuurlijk moeilijk om een woning te kopen, maar toch wil je graag je eigen huis… . Met de kredietvorm “huurkoop” ruim je het probleem van de baan. Een huurkoop woning biedt namelijk het beste van twee werelden: huren en kopen.

De meegroeiwoning: vooruitziend bouwen

Calendar icon20 juni 2013

Meegroeiwoningen gaan uit van het idee dat een woning voor iedereen haalbaar en betaalbaar moet zijn. Het opzet is om klein te beginnen en groot te eindigen door middel van aanbouw en uitbreiding. De meegroeiwoning groeit met andere woorden mee met de financiële situatie, de gezinssamenstelling en de persoonlijke of professionele noden van de eigenaar. Door de flexibiliteit van de meegroeiwoning is deze geschikt voor jonge huizenzoekers, kleine gezinnen en zelfs senioren.

Real Estate Award "Best Mentor"

Calendar icon26 mei 2013

CIB Vlaanderen reikte dit weekend in het Congres- en Erfgoedcentrum Lamot in Mechelen voor de zevende keer de Real Estate Awards uit. Met deze 'vastgoedoscars' bekroont de beroepsvereniging van de vastgoedsector het werk en de inzet die worden geleverd binnen de vastgoedsector. Quares won op de Real Estate Awards de Best Mentor Award. Deze prijs gaat naar de werkgever die personen optimaal en succesvol voorbereid op een carrière in de vastgoedsector en die er alles aan doet om goede medewerkers te hebben en te houden.

Je woning tijdelijk verhuren: wat zijn de voordelen?

Calendar icon16 mei 2013

​Je gaat voor een paar maanden reizen of moet enkele maanden voor het werk naar het buitenland. Leuk, maar wat doe je met je koopwoning? Kan je jouw huis tijdelijk verhuren? En welke wettelijke bepalingen hangen hieraan vast? Een overzicht…

Hoeveel is je huis waard? Bereken zelf de waarde van je woning.

Calendar icon15 mei 2013

​Er zijn verschillende manieren om de waarde van je woning te berekenen. Zo kan je je woning laten taxeren door een beëdigt schatter, maar daar zijn natuurlijk ook kosten aan verbonden. Bij Quares daarentegen kunnen onze vastgoedexperten je wél een volledig gratis en vrijblijvende waardebepaling van je woning opmaken. Probeer je het toch liever eerst zelf? Hou dan rekening met onder andere het type perceel, de ligging ervan en de staat van het gebouw.

Charmante houten woningen, de toekomst van energiezuinig bouwen?

Calendar icon22 april 2013

Duurzaam bouwen, energieprestatie, lage-energiewoningen: we kunnen er niet meer omheen. Hout is een buitengewoon materiaal. Het is mooi, heeft een warme en gezellige uitstraling en is licht en sterk voor toepassingen in de bouw. Bovendien is hout een hernieuwbaar en energiezuinig materiaal.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken.