Ondanks dat er meer mensen bijkomen, wordt Vlaanderen niet groter. Toch willen al deze ‘nieuwe’ mensen een eigen huis zonder een te dure lening en met een draagbare energiefactuur. Vlaanderen groter maken is geen optie, dat was al duidelijk. Dus zullen we de ruimte die we hebben maximaal en slim moeten inzetten. Creatief omspringen met de ruimte die we hebben, is de boodschap. Dit zal een grote impact hebben op de grootte van de woning en de woonoppervlakte, maar ook op de infrastructuur van de steden en gemeentes.
Hoe ziet onze toekomstige woning er uit
De uitdaging van de toekomst is om het comfort van onze woningen te behouden, maar compacter te gaan wonen. Concreet wil dat zeggen dat we meer ruimtes zullen delen met anderen, zoals de tuin, een bibliotheek, de waskamer. Dit zonder in te boeten aan persoonlijk comfort. Verder moeten we de woning doordacht indelen om ruimte te creëren. Dit wil niet zeggen de ruimte groter maken, maar creatief omspringen met bijvoorbeeld multifunctioneel meubilair.
Passief wonen in de toekomst
Niet alleen zullen we in de toekomst kleiner wonen, we moeten ook zuiniger en duurzamer wonen. Dit wil zeggen dat de toekomstige woningen allemaal passief woningen worden. Het zal zelfs zo ver evalueren dat een woonwijk louter bestaat uit nul-energie-woningen. We zijn dan niet langer afhankelijk van energieleveranciers, maar wekken onze eigen hernieuwbare energie op. Want niet enkel de plaats wordt schaarser, ook het milieu en de omgeving ondervinden schade van de miljoenen mensen die hier leven.
Het is moeilijk om je hier vandaag een beeld van te vormen, maar het is belangrijk te beseffen dat de luxe waarin we nu leven niet blijft duren. Om het met concrete cijfers uit te drukken: we wonen momenteel gemiddeld op 120 vierkante meter. Dat wil zeggen dat we 40% ruimer leven dan elders in de wereld, waar ze het moeten doen met gemiddeld 85 vierkante meter. Als we verder tellen, zullen we het in de toekomst moeten doen met gemiddeld 25 vierkante meter.