Rentesubsidie vervangt renteloos renovatiekrediet

Een nieuw jaar brengt ook weer een aantal veranderingen, daar is ook de vastgoedwereld geen uitzondering op. Premies voor zonnepanelen en thuisbatterijen wijzigen, en de onroerende voorheffing bij energiezuinige nieuwbouw wordt dit jaar hervormd. Vanaf 1 januari werd ook het renteloos renovatiekrediet vervangen door een rentesubsidie. De basis van deze subsidie? Hoe ingrijpender de renovatie, hoe groter de korting. Wij zetten de belangrijkste voorwaarden voor u op een rijtje.

Calendar icon30 januari 2023

Het renteloos renovatiekrediet

Sinds 2021 kon wie een woning of een appartement met een slecht EPC kocht, en dat binnen de 5 jaar renoveerde, beroep doen op het renteloze renovatiekrediet naast de gebruikelijke hypothecaire lening. De rente op dat renovatiekrediet werd door het VEKA (Vlaams Energie- en Klimaatagentschap) volledig terugbetaald. De maximale looptijd voor het renovatiekrediet was 20 jaar, en mocht niet langer zijn dan de looptijd van het hoofdkrediet.

Van renteloos naar rentesubsidie

Vanaf 2023 wordt het systeem aangepast. Het renteloze renovatiekrediet maakt plaats voor de rentesubsidie. Dit is een korting van de marktrentevoet, die toeneemt naarmate u meer investeert in de energiezuinigheid van uw woning. Met andere woorden: hoe energiezuiniger de renovatie van uw woning, hoe groter de rentesubsidie.

Om in aanmerking te komen voor een renovatiekrediet met rentesubsidie, moet uw woning aan enkele voorwaarden voldoen. Allereerst moet uw huis of appartement een EPC-label van E of F  hebben. Dat peil moet minstens opgetrokken worden naar D. Zowel voor als na de renovatie moet u het energielabel bewijzen met een energieprestatiecertificaat. Enkel een EPC gemaakt vanaf 2019 is hier geldig.

In cijfers

De rentesubsidie en het bedrag dat u kunt lenen is gekoppeld aan de renovatiewerken. 
Als u een huis renoveert van EPC -label E of F naar D, dan kunt u een lening krijgen tot 20.000 euro en krijgt u een korting van 2 procentpunten op de marktrente. De bedragen van de lening en de kortingen lopen zo gradueel verder op tot een maximum van 60.000 euro en een korting van 3,5 procentpunten.

Voor appartementen is het maximumbedragen vastgelegd op 10.000 euro en een korting van 2 procentpunten voor diezelfde renovatie van EPC-score E of F naar D. Haalt u een A-label, dan kan de lening met bijhorende korting oplopen tot 45.000 euro en 3,5 procentpunten.

Handig om weten is dat u een renovatiekrediet kan aanvragen voor meer dan één woning. Ook als u als investering een appartementsgebouw koopt met meerdere appartementen, kan u voor ieder daarvan een renovatiekrediet aanvragen.

Meer informatie kan u vinden op de website van de Vlaamse Overheid: https://www.premiezoeker.be/premie/Vlaanderen/Renteloos-renovatiekrediet

Wenst u na het lezen van deze blog persoonlijk advies omtrent de renovatie van uw woning of heeft u nog vragen over de verkoop van uw woning? Twijfel dan niet en contacteer een van onze makelaars voor persoonlijk advies of vraag een gratis en vrijblijvende schatting aan via onderstaande knop of telefonisch via +32 294 50 57

Bent u nog opzoek naar een nieuwe woning? Bekijk dan zeker eens ons aanbod.

Gratis schatting

Contacteer medewerker

Floris
Simoens

Head of Immo Services

floris.simoens@quares.be
Overzicht