6 goede redenen om samen te werken met een makelaar bij het verkopen van uw huis

De vastgoedsector is een wereld in volle evolutie. Steeds meer en meer hoor je over vastgoed in het nieuws en de sector groeit jaarlijks. Dit blijkt uit een persbericht van het Beroepsinstituut Vastgoedmakelaars (BIV) “Record: België telt 10.630 erkende vastgoedmakelaars." Waarom zou u vandaag de dag nog voor een makelaar kiezen? Deze vraag zou u zich misschien wel eens kunnen afvragen. Sommigen zien de meerwaarde van vastgoedmakelaar wel degelijk in, anderen zijn hier meer twijfelachtig over en durven dit in vraag stellen. Gaandeweg hieronder een aantal van de voornaamste voordelen of redenen om de tussenkomst van een makelaar te overwegen.

Calendar icon06 januari 2022

1. Een groter publiek en meer publiciteit

Een vastgoedmakelaar beschikt doorgaans over een uitgebreider netwerk, met vaak ook contacten in de vastgoed- en bouwsector. Bovendien heeft een makelaar meer middelen om een woning of appartement te publiceren zoals een etalage, een uitgebreide lijst van contacten, sociale media kanalen, websites, advertenties op immowebsites,..

2. Zorgeloosheid

Over het  algemeen zijn we tegenwoordig allemaal drukbezet met allerlei activiteiten en vinden we niet de nodige tijd om de verkoop van onze woning goed aan te pakken. Het verkopen van een woning zorgt hoe dan ook voor bijkomende stress. Om deze extra druk te vermijden, kan een makelaar hierbij een welgekomen hulpmiddel zijn.

3. Kennis en professionaliteit

Een eigendom verkopen is een grote stap waarmee u misschien slechts maar een aantal keer met in aanraking komt. Af en toe kan het voorkomen dat een eigendom wordt verkocht met enige emoties, waarbij de kans bestaat dat de verkoper dingen over het hoofd kan zien, wat later grote gevolgen kan hebben. Ook hierbij kan een vastgoedbemiddelaar een helpende hand bieden door ubij te staan bij o.a. de bezichtigingen, prijsonderhandeling, de noodzakelijke attesten en documenten die aanwezig moeten zijn bij de verkoop van een woning of appartement en het informeren over mogelijke valkuilen of eventuele juridische problemen.

Het voeren van onderhandelingen is niet voor iedereen weggelegd en vergt heel wat skills. Vastgoedbemiddelaars hebben hier als geen ander ervaring mee en dit is één van hun dagdagelijkse taken. Het toepassen van de juiste onderhandelingstechnieken kan namelijk zorgen voor een mooie meeropbrengst, waar een makelaar ook baat bij heeft.

Verder is een professionele vastgoedmakelaar die zijn of haar beroep op zelfstandige basis wenst uit te oefenen gehouden zich te laten registreren bij het BIV en de deontologische regels en gedragscode te volgen. Dit biedt aan zowel koper als verkoper enige garantie omtrent kennis, professionaliteit en het verdedigen van uw belangen op een correcte manier.

Daarnaast zijn makelaars verplicht om jaarlijks verschillende bijscholingen of opleidingen te volgen waardoor men ten alle tijden op de hoogte is van de meest recente wetgevingen en ontwikkelingen binnen de vastgoedsector. Benieuwd naar onze vastgoedmakelaars? Maak hier kennis met ons team. 

4. Kenner van de lokale vastgoedmarkt

Elke vastgoedmakelaar heeft doorgaans een geografische regio waarbinnen men actief is. Hierbinnen realiseert hij of zij maandelijks verschillende vastgoedtransacties en is hierdoor op de hoogte van het reilen en zeilen binnen het werkingsgebied. Deze ervaring zorgt voor een perfectie positie om met kennis van zaken te spreken en een zo hoog mogelijke opbrengst voor de verkoop van uw eigendom te bekomen.

5. Onpartijdig

Een erkend vastgoedmakelaar dient te allen tijde onpartijdig te zijn en beschermt zowel de belangen van kopers en verkopers als huurders en verhuurders.

6. Totaalpakket

Bij de tussenkomst van een makelaar heeft u één centraal aanspreekpunt waarbij u terecht kan voor heel wat zaken. Vele vastgoedkantoren bieden namelijk een totaalpakket aan begeleiding aan bij de verkoop van uw eigendom , beginnende bij het samenstellen van een verkoopdossier en gaande tot bij het verlijden van de authentieke akte.

 

Bovenvermelde voordelen zijn slechts een fractie van de vele redenen om beroep te doen op een makelaar. De keuze van de juiste tussenpersoon is en blijft echter wel een belangrijk aandachtspunt. Iedere makelaar heeft namelijk zijn eigen werkwijze en stijl.

Bent u opzoek naar een betrouwbare en professionele makelaar of heeft u na het lezen van deze blog nog vragen over de verkoop van uw woning? Dan kan u terecht op +32 294 50 57 of via onderstaande knop. Staat u op het punt uw huis te verkopen? Doe dan beroep op een gratis schatting van één van onze makelaars.

Gratis schatting

Contacteer medewerker

Floris
Simoens

Head of Immo Services

floris.simoens@quares.be
Overzicht