Safety first: rookmelder nu ook verplicht in technische ruimte

Vorig jaar stierven 76 Belgen aan de gevolgen van een woningbrand: een hallucinant hoog cijfer. Nochtans had het aantal slachtoffers een pak lager kunnen liggen door het plaatsen van een rookmelder. Om de brandveiligheid in woningen te verhogen heeft de Vlaamse Overheid onlangs beslist om vanaf 2023 ook een rookmelder te verplichten in de technische ruimtes van huizen en appartementsgebouwen.

Calendar icon15 maart 2023

Waar rook is, is vuur

Eerst even een misverstand uit de weg ruimen: niet het vuur tijdens de brand maakt de grootste slachtoffers maar de rook. Die verspreidt zich vaak razendsnel en ongemerkt doorheen het huis en kan zo de bewoners verstikken of in hun slaap verrassen. Een rookmelder is hierbij een bijzonder efficiënt en goedkoop waarschuwingsmiddel. Het toestel detecteert rookvorming en het daaropvolgende repetitieve scherpe geluid maakt je op tijd wakker waarna je de brandhaard kunt doven of de brandende woning veilig verlaten.

Goede zaak

Het gebruik van rookmelders is al een tijdje ingeburgerd en sinds 2020 zijn ze ook wettelijk verplicht in elke Vlaamse woning of appartement. Toch zijn ze ook nu nog brandend actueel want met de recente beslissing om vanaf 2023 een rookmelder te verplichten in elke technische ruimte wil de Vlaamse Overheid nog meer inzetten op brandpreventie. Een goede zaak want met een kleine investering kun je mensenlevens redden en ervoor zorgen dat je hele hebben en houden niet letterlijk in rook opgaat.

Nieuwe bijkomende verplichting

De algemene verplichting geldt in principe voor elke bouwlaag van de woning of (duplex) appartement , m.a.w. op elke verdieping moet je een rookmelder voorzien.

NIEUW: Bij appartementsgebouwen moet er nu ook een rookmelder hangen in de gemeenschappelijke ruimte waar de technische installatie zich bevindt. Denk hierbij aan bv. de zekeringkasten, warmtepomp, boiler, liftmachines, airco’s, laadpunten,… kortom: alles wat elektrische voeding of warmte produceert. Bestaat de gemeenschappelijke kelderruimte uit meerdere individuele kelders, dan volstaat 1 rookmelder.

Huur je een kleine studio of studentenkamer, dan is ook hier een rookmelder verplicht. Goed om te weten: bij de huur van een woning of appartement moet niet de huurder maar wel de eigenaar de nodige rookmelders aankopen en plaatsen.

Waar plaats je best de rookmelders?

Voor de plaatsing van de rookmelders gelden een paar logische regels. Zo voorzie je best een rookmelder in de kortste vluchtweg tussen je slaapkamer en de buitendeur (voor- of achterdeur), m.a.w. in elke ruimte die je doorkruist tijdens je vlucht naar buiten. Ook in veel gebruikte ruimtes zoals de woonkamer, slaapkamer of kinderkamer hang je best een degelijke rookmelder. Vergeet vooral ook de (trap)hal niet!

Tip: idealiter plaats je de rookmelder in het midden van het plafond, al kan de zijkant ook (op voorwaarde dat die op minstens 30 cm van de muur geïnstalleerd wordt).

Zie je tijdens de zoektocht naar de ideale rookmelder het bos door de bomen niet meer? Kies een degelijk toestel dat een CE markering heeft en voldoet aan de norm NBN EN 14604 . Oh ja, vergeet zeker niet om de rookmelder maandelijks te testen via de testknop, zo ben je zeker dat je nog een goed functionerend toestel in huis hebt!

Vastgoed verkopen en verhuren

Contacteer medewerker

Floris
Simoens

Head of Immo Services - BIV 510 876

floris.simoens@quares.be
Overzicht