Kopen of huren: wat is de beste keuze?

Het overgrote deel van de Belgen beschikt over een eigen woning. Anderen dromen ervan om een eigen woning te hebben. Er is echter geen sluitend antwoord op vraag wat de beste keuze is: “kopen of huren?” Het is en blijft immers een persoonlijke keuze die voornamelijk gemaakt wordt op basis van de persoonlijke situatie. Gaandeweg dit artikel worden de voor- en nadelen toegelicht, welke u kunnen helpen bij het maken van uw keuze.

Calendar icon22 januari 2022

Huren 

Voordelen 

+ Relatief eenvoudige transactie
Een huurovereenkomst afsluiten en opzeg gebeurt relatief eenvoudig, maar er moet wel rekening gehouden worden met een opzegtermijn.

+ Weinig tot geen bijkomende kosten
Een huurder hoeft zich geen zorgen te maken over vele en grote kosten. Grote onderhouds- en herstellingskosten, onroerende voorheffing, etc. zijn immers voor rekening van de verhuurder. Enkel kleine herstellingskosten (zoals kosten voor gebruik van de woning of het appartement: reparatie van lekkende kranen,…), nutsvoorzieningen en dergelijke zijn ten laste van de huurder

+ Meer overige financiële mogelijkheden
In sommige gevallen ligt de maandelijkse huurprijs doorgaans onder de maandelijkse afbetalingssom van een lening. In dergelijke situaties kan het resterende geld mogelijks gespaard worden of investeren in andere zaken.

+ Allerhande vrijheden
Het is over het algemeen geweten dat mensen die huren vrijer zijn dan mensen die kopen. U kan desgewenst op relatief korte termijn veranderen van locatie.
Verder heeft u ook op financieel vlak een grotere vrijheid aangezien er geen hypothecaire lening dient afbetaald te worden.

Nadelen 

- Sparen voor een ander
Het geld dat u aan huurvergoeding spendeert, beschouwen veel mensen als verloren geld. Dit wordt vrijwel gezien als het belangrijkste nadeel.

- Afhankelijk van anderen
Het is en blijft de eigenaar die de belangrijke beslissingen neemt. In sommige gevallen kan het voorkomen dat de verhuurder de huurovereenkomst opzegt of het onroerend gaat verkopen. 

- Indexatie van huurprijs
De huurprijs kan 1 keer per jaar geïndexeerd worden en gebeurt op de verjaardagsdatum van de inwerkingtreding van het contract, behalve wanneer in het contract staat dat er geen indexatie gebeurt. 

 

Kopen

Voordelen 

+ Goede investering 
Het investeren in vastgoed blijft op lange termijn nog steeds een goede investering en behoudt zijn waarde. Daarnaast maakt elke verbetering de woning meer waard.

+ Eigen baas
Als eigenaar van een woning neemt u zelf alle beslissingen. Er kan bijvoorbeeld zelf gekozen worden hoe en wanneer u renoveert en welke materialen hierbij gebruikt worden. 

+ Rijker dan je denkt
Hoer meer u van de hypotheek aflost, hoe groter het eigen vermogen wordt.

Nadelen 

- Ingewikkelde transacties
Het aankopen van een woning is een uitgebreide en tijdrovende transactie die soms veel energie kan vergen en de nodige stress kan bezorgen. Het bezoeken van een pand, het afsluiten van een hypothecaire lening bij de bank, bij de notaris langsgaan,… zijn slechts enkele van de te nemen stappen.

- Selectieve transacties
Het kopen van een woning is niet voor iedereen weggelegd. U moet namelijk reeds een behoorlijk bedrag bij elkaar gesprokkeld hebben.

- Extra kosten
Iedereen die eigenaar is van een woning kan beamen dat er soms extra onverwachte kosten voor onderhoud en herstelling om de hoek loeren. Daarnaast komen er ook nog andere kosten bij voor allerhande verzekeringen, onroerende voorheffing,…

 

Heeft u na het lezen van deze blog een keuze gemaakt? Dan kan u hier al onze woningen vinden die te koop staan. Toch liever nog even huren? Dan hebben wij een heel mooi aanbod voor u. Bij Quares kan u steeds terecht voor informatie rond kopen of huren via onderstaande knop of telefonisch via +32 294 50 57. 
 

Contacteer ons

Contacteer medewerker

Arnout
Rochtus

Real Estate Consultant

Location icon Antwerpen
arnout.rochtus@quares.be
Overzicht

Meer

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken.