De stijgende rente: een woning kopen of beter uitstellen?

De woningmarkt is al enkele jaren onderhevig aan een uitzonderlijke periode. Sinds 2020 is de markt verstoord geraakt en enigszins oververhit met dank aan de hele COVID-19 situatie. Stillaan begint de vastgoedsector zich terug te stabiliseren, maar krijgt het net zoals alle andere sectoren te kampen met de invloed van hoge inflatie, torenhoge energieprijzen en een stijgende rente. Dit alles heeft natuurlijk een financiƫle impact op de inkomens. Omwille hiervan rijzen er bij veel mensen twijfels of het nu wel de geschikte moment is om opzoek te gaan naar hun ideale woning. Gaandeweg hierover meer informatie en een aantal aandachtspunten die de afweging kunnen vereenvoudigen.

Calendar icon20 september 2022

Stijgende rente

De rentevoeten bij een hypothecaire lening lagen gedurende lange tijd historisch laag. De afgelopen maanden is hier echter verandering in gekomen en zijn de rentetarieven voor het eerst sinds lang opnieuw gestegen en zelfs verdubbeld. Hierdoor is lenen terug duurder geworden. De oplopende rentes zijn het gevolg van verschillende factoren. Hierbij speelt de stijgende inflatie een belangrijke rol. Het huidige inflatieniveau is op haar beurt weer te wijten aan enerzijds de naweeën van corona (schaarste van verschillende grondstoffen en de daarbij horende prijsstijgingen) die op heden nog steeds voelbaar zijn. Anderzijds heeft de oorlog in Oekraïne effect op de beschikbare grondstoffen en torenhoge energieprijzen , mede als gevolg van de economische maatregelen. Jammer genoeg wordt er in de nabije toekomst geen daling verwacht van de rente, in tegendeel. Een aankoop uitstellen om hoge(re) rentes te vermijden heeft daarom niet veel zin. 

Stagnerende woningprijzen

Sedert enkele jaren gaan de vastgoedprijzen door het dak mede als gevolg van corona en de lage rentevoeten van afgelopen jaren. Het omgekeerde effect is echter ook mogelijk. Hypothecaire rentes en woningprijzen zijn namelijk als het ware soort van aan elkaar verbonden. Naar verwachting kunnen stijgende rentetarieven ook de woningprijzen doen zakken, al blijft het natuurlijk een deel speculeren en zal de toekomst effectief uitsluitsel moeten geven. Wel is het vandaag de dag al zo dat de prijzen van vastgoed nog weliswaar lichter omhoog gaan, maar min of meer aan het stagneren zijn ten opzichte van de huidige inflatie. Zeker voor niet-energiezuinige woningen verwachten verschillende experten een daling van de prijzen omwille van de huidige rentes in combinatie met de ingaande renovatieplicht vanaf 2023. 

Quares Immo Services: stijgende rente

Bezint eer ge begint

Ondanks de huidige periode is het nog steeds van uiterst belang om niet van stapel te lopen en de aankoop van een woning te pushen of net op te schuiven. Een gouden tip is om zeer doordacht en met een duidelijk plan te werk te gaan dat rekening houdt met o.a. eventuele renovatiewerken, toekomstige uitgaven, leningskosten en het opzij houden van een buffer voor onverwachte kosten.

Verder is ook het EPC-attest belangrijk. Dit geeft namelijk tevens een kostenindicatie om de energieprestatie van bepaalde gebouwstructuren te verbeteren.
Ben je duidelijk geïnformeerd en heb je een duidelijk plan opgemaakt waaruit zou blijken dat je klaar bent om te kopen, dan is er geen reden om te wachten. Het blijft namelijk een dilemma waarvoor er geen glazen bol is. Mogelijks stijgt de rente de komende maanden nog verder waardoor men meer leencapaciteit verliest.

Doch mogen de huidige omstandigheden geen struikelblok vormen. Een hypothecair krediet voor de aankoop van een onroerend goed is een langdurige verbintenis waarbij voornamelijk werkzekerheid belangrijk is. Het ziet er momenteel niet naar uit dat we in een werkloosheidscrisis terechtkomen aangezien vele sectoren af te rekenen hebben met een tekort aan werknemers.

Heb je tot slot plannen om over te gaan tot verkoop van jouw woning?  Het is dan raadzaam om dit niet te lang uit te stellen. De huidige omstandigheden zorgen ervoor dat kopers steeds minder kunnen lenen en meer moeten betalen voor renovatie door de hoge materiaalprijzen. Hierdoor blijft er vaak minder budget beschikbaar voor de aankoop van de woning zelf waardoor men binnen een lagere prijscategorie dient te zoeken. 

 

Bent u nog opzoek naar een nieuwe woning? Bekijk dan zeker eens ons aanbod. Onze makelaars van Quares begeleiden en helpen jou graag verder.
Wenst u na het lezen van deze blog uw onroerend goed te verkopen of heeft u nog vragen over de verkoop van uw woning? U kan steeds bij ons terecht voor persoonlijk advies of een gratis en vrijblijvende schatting aanvragen via onderstaande knop of telefonisch via +32 294 50 57.

Contacteer ons

Contacteer medewerker

Floris
Simoens

Head of Immo Services

floris.simoens@quares.be
Overzicht