6 architecturale parels in België

Dat België alleen maar bestaat uit “Ugly Belgian Houses”? Think Again. Er zijn wel degelijk (verborgen) architecturale parels te vinden: van kantoorgebouwen, monumenten tot burgerwoningen u komt ze allemaal tegen in ons land. Op dag van de architectuur zetten wij graag enkele gebouwen in de kijker:

Calendar icon03 oktober 2022

1 - Gerechtsgebouw te Gent 

In de volksmond het “nieuwe gerechtsgebouw, dit is gelegen op de Opgeëistenlaan en ontworpen door Stéphane Beel en Lieven Achtergael. Wat het Gerechtsgebouw uniek maakt is dat er in de binnenplaats op niveau -1 twee vijvers aanwezig zijn.  

Dag van de architectuur: gerechtsgebouw Gent

2 - Architectenwoning Léon Stynen te Wilrijk

In de tentoonstellingswijk te Antwerpen vindt u vele invloeden van het modernisme. U wandelt er voorbij de architectenwoning van Léon Stynen die te vinden is op de hoek van Camille Huysmanslaan en de Volhardingstraat. 

Dag van de architectuur: Léon Stynen

Bent u zelf op zoek naar een modernistische woning in de buurt van Antwerpen, hou dan zeker onze panden in het oog. 

3 - Canopé huis in het Vlaamse Pajottenland

Een opvallende verschijning in de heuvels van het Pajottenland is huis Canopé. De vorm van de woning staat in fel contrast met de omgeving. Gelukkig gebruikten de architecten (Martine de Maeseneer en Dirk Van den Branden) aardebruine muren zodat het gebouw toch opgaat in de omgeving. 

Dag van de architectuur: Canopé huis
Foto: Filip Dujardin 

4 - Art-deco woningen te Sint-Niklaas

Wie van de art-deco stijl houdt moet zeker een bezoek brengen aan Sint-Niklaas. De straten rond het Regentieplein staan vol pareltjes. De meeste woningen in de Monseigneur Stillemansstraat zijn in de art-deco-stijl. Stop zeker even bij nummer 15, 26, 33. Onze favoriet is nummer 38, naar ontwerp van August Waterschoot. 

Dag van de architectuur:

Bent u zelf op zoek naar een unieke woning te Sint-Niklaas, bekijk dan hier onze panden. 

5 - Villa Empain te Brussel

En we blijven nog even in de art-deco stijl. Villa Empain werd ontworpen door Michel Polak op vraag van Baron Louis Empain in de jaren '30 en ligt in de buurt van het Ter Kamerenbos. Bent u benieuwd naar de binnenkant? Dan kan u deze sinds enkele jaren ook bezoeken. 

Dag van de architectuur: Villa Empain

6 - Huis N-DP te Mechelen

Last but not least, deze moderne burgerwoning gelegen aan de Leuvense Vaart te Mechelen. De woning werd ontworpen door Graux & Baeyens architecten. Langs de buitenkant een heel modern ontwerp dat wordt gedomineerd door driehoeken. Langs de binnenkant werd er met warme materialen gewerkt en vindt u een heel open zicht op de velden en het water. 

Dag van de architectuur: N-DP
Foto: Filip Dujardin 

Als eerste op de hoogte blijven van excusieve woningen in Mechelen? Bekijk hier onze panden.

Contacteer ons

Contacteer medewerker

Floris
Simoens

Head of Immo Services

floris.simoens@quares.be
Overzicht

Meer