Lagere registratiebelasting voor wie een woning ingrijpend renoveert: dit zijn de voorwaarden

Goed nieuws voor wie bij de aankoop van een enige eigen woning in Vlaanderen graag de handen uit de mouwen steekt: wie een huis met een slechte energiescore binnen de 5 jaar na het verlijden van de authentieke akte energiezuinig kan maken, geniet van een lager tarief in de registratiebelasting. Kleine domper op de feestvreugde: je krijgt de korting niet zomaar cadeau, er hangen best wel strenge voorwaarden aan vast.

Calendar icon04 mei 2023

Goed nieuws voor wie bij de aankoop van een enige eigen woning in Vlaanderen graag de handen uit de mouwen steekt: wie een huis met een slechte energiescore binnen de 5 jaar na het verlijden van de authentieke akte energiezuinig kan maken, geniet van een lager tarief in de registratiebelasting. Kleine domper op de feestvreugde: je krijgt de korting niet zomaar cadeau, er hangen best wel strenge voorwaarden aan vast.

 

Registratiebelasting en renovatieplicht

 

Wie een woning koopt, betaalt daar – hoe kan het ook anders - sowieso belasting op. Concreet: voor een eigen gezinswoning in Vlaanderen betaal je momenteel 3% registratiebelasting, voor een tweede woning of investeringspand ligt het tarief vast op 12%.

 

Ben je een handige Harry (m/v/x) en op zoek naar een eigen woning, appartement of studio, dan kan de aankoop van een renovatieproject een slimme keuze zijn. Zeker met de snel stijgende energieprijzen kan het lonen om het huis ingrijpend en energetisch te renoveren om het zo energiezuinig mogelijk te maken. Niet dat je zoveel keuze hebt, want de renovatieplicht verplicht je om vanaf 2023 een aangekochte woning met een slechte energiescore (energielabel E of F) energetisch te renoveren tot minstens energielabel D.

 

Ingrijpende korting bij ingrijpende werken

 

Voor wat hoort wat en ook hier is het niet anders. De ingrijpende renovatie zorgt er namelijk voor dat je een ingrijpende korting krijgt op je registratierechten, namelijk 1% i.p.v. de gangbare 3%. Deze korting geldt trouwens ook bij het slopen en heropbouwen van de energieverslindende bouwval. Het lagere registratietarief kan je heel wat geld besparen. Bij aankoop van een eigen woning van bv. 300.000 euro bespaar je zo maar eventjes 6.000 euro. Geld dat je uiteraard goed kunt gebruiken… voor het renoveren van de woning.

 

Hoe vraag je het aan?

 

Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je het verlaagd tarief uitdrukkelijk vragen aan de notaris bij het opmaken van de authentieke akte. Hierbij kun je kiezen om meteen het verlaagd tarief van 1% te betalen of om na die 5 jaar via een verzoekschrift een teruggave van het te veel betaalde bedrag te vragen.

 

Optie 1 lijkt de meest logische, al blijkt optie 2 in de praktijk wel de meest veilige te zijn. Dit komt omdat de voorwaarden om die korting te ontvangen behoorlijk streng zijn. Snel wat nieuwe ramen met hoogrendementsglas laten plaatsen is dus lang niet voldoende.

 

Dit zijn de voorwaarden

 

  1. Je isoleert minstens 75% van de buitenschil van de woning (buitenmuren, dak, vensters en deuren)
  2. Je vervangt de verwarming en/of koeling en plaatst een ventilatiesysteem in combinatie met een hernieuwbare energietechniek (bv. zonnepanelen)
  3. Voor de renovatie werk je samen met een architect
  4. Je doet voor het begin van de werken een bouwaanvraag of dient een stedenbouwkundige melding in
  5. Uiterlijk 6 jaar na het ondertekenen van de aankoopakte dien je een EPB-aangifte in bij de Vlaamse overheid om te bewijzen dat de woning effectief wel energiezuinig is geworden.
  6. Je domicilieert je uiterlijk binnen de 6 jaar op het opgegeven adres.

 

Bezint eer ge begint te renoveren

 

Behaal je de deadline niet, dan hangen er helaas financiële gevolgen aan vast. Wie ervoor koos om bij het verlijden van de authentieke akte meteen maar 1% registratierechten te betalen i.p.v. 3% betaalt niet alleen het verschil terug (2% dus) maar ook een belastingverhoging van 20% op die aanvullende rechten. De Vlaamse Belastingdienst Vlabel is alvast van plan om effectief strenge controles uit te voeren op het waarmaken van de renovatiebeloftes.

 

Moraal van het verhaal: de handige Harry (m/v/x/) die graag een ingrijpend renovatieproject onder handen wil nemen en van de mooie korting wil genieten, houdt dus best rekening met een realistische planning van de renovatiewerken. Zo vermijd je als eigenaar alsnog een laattijdige financiële domper op de feestvreugde.

 

Heb je vragen over dit onderwerp? We helpen je graag verder!

Op zoek naar een interessant renovatieproject? Bekijk hier ons aanbod!

 

Overzicht