Steeds meer en meer wordt energiezuinigheid een belangrijk aandachtspunt bij aan- en verkoop van een onroerend goed waardoor het EPC-attest voor velen één van de, zo niet het belangrijkste, attest bij een verkoop- of een verhuurdossier wordt.
Eerder dit jaar is er omtrent dit onderwerp vanuit de overheid nieuwe regelgeving verschenen. Dit onder de vorm van een verplichting met als doel dat het energielabel van de gemiddelde woning stelselmatig zal dalen van D naar A tegen 2050. Het maakt onderdeel uit van een groter plan om tegen dan de wereld koolstofneutraal te willen maken.
Overzicht
Vanaf 1 januari 2023 zal een koper verplicht worden om residentiële woningen of appartementen met label E of F energetisch te renoveren tot ministens label D. Dit zal enkel van toepassing zijn bij een notariële overdracht in volle eigendom en de vestiging van enkele zakelijke rechten (zoals een opstalrecht of recht van erfpacht). Andere overdrachten (denk aan overdracht van aandelen of een erfenis) vallen hier niet onder en zijn dus uitgesloten.
De komende jaren zal geleidelijk aan zelfs de regelgeving nog verder beperkt worden. Zo zal tegen 2028 de verplichte renovatie verstrengd worden naar minstens label C, tegen 2035 naar label B voor woningen en label C voor appartementen en tegen 2040 naar label A voor woningen en label B voor appartementen.
Het welbekende EPC-attest zal hierbij de basis vormen om voor de verdere verplichting. Bovendien staat er op het attest enkele aanbevelingen per gebouwenonderdeel dat minder goed tot slecht scoort.
U zal zich wellicht afvragen hoe dit achteraf zal gecontroleerd worden en welke sancties eventueel kunnen volgen bij het niet halen van het vooropgestelde label. Na het uitvoeren van de werken zal u ter controle een nieuw EPC-label moeten aanvragen uiterlijk binnen de 5 jaar na aankoop. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (Veka) zal instaan voor het nazicht van de verplichting.
Bij het niet halen binnen de vooropgestelde termijn, kan een administratieve geldboete van 500 tot 200.000 euro volgen en zal er een nieuwe termijn worden opgelegd waarbinnen u het label moet behalen.
Brussel
Voor het grondgebied in Brussel is net zoals in Vlaanderen een langetermijnstrategie uitgewerkt om tegen 2050 ervoor te zorgen dat alle woningen energiezuinig worden. Hier geldt een verplichting van renovatie voor iedereen waaronder ook bestaande eigenaars met een minder energiezuinige woning en zal tegen 2025 ook elke eigenaar verplicht worden om een EPC te laten opstellen.
Steun
Tegenwoordig kost energetisch renoveren handenvol geld. Handig om weten is dat er enkele financiële steunmaatregelen bestaan zoals tal van premies (bijvoorbeeld Mijn VerbouwPremie), het renteloos renovatiekrediet, de energielening +,…
Wenst u na het lezen van deze blog uw onroerend goed te verkopen of heeft u nog vragen over de verkoop van uw woning? U kan echter steeds bij ons terecht voor persoonlijk advies van één van onze makelaars of u kan beroep doen op een gratis schatting.
Bent u nog opzoek naar uw droomwoning of -appartement? Dan kan u hier al onze panden vinden die te koop staan of contacteer ons via +32 294 50 57.