Antwerpen: de belangrijkste bezienswaardigheden

Eén van de doorslaggevende factoren bij de keuze voor de aankoop van een woning is locatie. De buurt leren kennen is dan ook erg van belang. In Antwerpen valt altijd wel wat te beleven, het is dan ook niet verassend dat het inwoners aantal in Antwerpen over de jaren heen stijgt en er een enorme diversiteit aanwezig is. Aangezien er zoveel te beleven is, is het niet altijd even makkelijk om zelf de stad te leren kennen.

Calendar icon28 januari 2022

We gieten de belangrijkste bezienswaardigheden voor u in een route die door Antwerpen gaat.  

Duur route: 1,5 uur (tip: u kan deze makkelijk ingeven in uw Google Maps app) 

Bezienswaardigheden Antwerpen stop 1: het centraal station

Alle Antwerpenaren kennen het Centraal Station wel. Het station werd op 11 augustus 1905 geopend en werd in 1975 al een beschermd monument en voor een goede reden, het station werd al meerdere keren werd verkozen tot één van de mooiste ter wereld. In 1986 werd het station grondig gerenoveerd.

Tussen 2000 en 2009 werd de spoorhal verdubbeld in capaciteit. Zo werden er meer perrons aangelegd op twee ondergrondse niveaus. Door deze verandering kunnen de treinen doorrijden dankzij de spoorwegtunnel tussen het station en het noorden van de stad. Hiervoor moesten de treinen binnen rijden en weer buiten rijden, waardoor het Centraal Station het eindstation was.

Bezienswaardigheden Antwerpen: centraal station

Bezienswaardigheden Antwerpen stop 2: de Meir

In de drukbezochte winkelstraat van Antwerpen, vind je verschillende filialen van grote Europese winkelketens. De Meir is gekend als een drukke, prestigieuze, verkeersvrije boulevard. Je vindt hier bovendien imposante gebouwen uit de 18e en 19e eeuw terug.

Het Rubenshuis

Langs de Meir vind je ook het Rubenshuis terug. Dit was het huis van de wereldberoemde schilder van de 16e en 17e eeuw, Peter Paul Rubens. De schilder en zijn werk zijn al 400 jaar een bron van inspiratie voor kunstliefhebbers. Het grootste deel van zijn kunstwerken zijn in dit huis ontstaan.

Bezienswaardigheden Antwerpen stop 3: plantentuin den Botaniek

Den Botaniek is een unieke groene plek in het centrum van Antwerpen. De tuin heeft een geschiedenis van meer dan 200 jaar. Oorspronkelijk was de tuin een plek voor medische kruiden voor het Sint-Elisabeth ziekenhuis. Vanaf 1926 werd de tuin onderhouden door de stadsraad en in 1950 werd de tuin geclassificeerd als een waardevol landschap.

Hier vind je:

  • Een groot aantal exceptionele bomen en struiken.
  • De collectie kruiden bevat meer dan 2000 plantjes.
  • In het conservatorium is er een grote collectie aan cacti en kruiden.

Bezienswaardigheden Antwerpen stop 4: de wilde zee

De Wilde Zee is een cluster van vijf sfeervolle winkelstraten. Je vindt hier verschillende trendy kledingwinkels, schoenwinkels, cafeetjes, restaurantjes, etc. Je vindt hier ook het oudste winkelcentrum van België terug, namelijk de Nieuwe Gaanderij. Deze overdekte winkelgalerij leidt je naar de aangrenzende Huidevettersstraat waar je ook grote kledingmerken terugvindt.

De Wilde Zee kreeg zijn naam van de brug die hier in de 15e eeuw werd gebouwd. De brug maakte op zit punt zo’n scherpe bocht, dat het water van de Schelde hier hoog opkwam.

Vergeet zeker niet langs het neefje van Mannenken Pis, Den Deugeniet, te wandelen. U vindt hem terug in de Korte Gasthuisstraat.

Bezienswaardigheden Antwerpen stop 5: de Groenplaats

De Groenplaats is een van de bekendste pleinen van Antwerpen. Het is namelijk een belangrijke schakel op de route tussen de Grote Markt, de Handschoenmarkt en de Suikerrui. Tijdens de middeleeuwen diende het plein als begraafplaats van de Onze Lieve Vrouwekathedraal. Pas tegen de 18e eeuw werd deze begraafplaats omgevormd tot een plein omdat keizer Jozef II het gebruik van begraafplaatsen binnen de stadsmuren had verboden.

Centraal op de Groenplaats vind je het standbeeld van Peter Paul Rubens terug. Deze bekende schilder hebben we hiervoor al bezocht in het Rubenshuis. 

Bezienswaardigheden Antwerpen stop 6: het steen

Dit eeuwenoude monument is de toegangspoort tot Antwerpen en zal de bezoekers gidsen door het verleden, het heden en de toekomst. Het Steen is het oudst bewaarde gebouw van Antwerpen, de eerste stenen van het monument dateren namelijk uit de 11e eeuw.

Onder het bewind van Karel V aan het begin van de 16e eeuw, werd het Steen grondig herbouwd. Dit zie je vandaag de dag nog aan het kleurverschil in de gevel. Tot 1823 werd Het Steen gebruikt als gevangenis, daarna als woonhuis, houtzagerij en visopslagplaats. Sinds 1862 werd het monument omgevormd tot een museum.

Bezienswaardigheden Antwerpen stop 7: het MAS

Het MAS is te vinden in de buurt het Eilandje en is een afkorting voor het Museum Aan de Stroom. Het is de plek waar de stad en de haven ontmoeten elkaar hier. Aangezien Antwerpen de stad aan de Schelde is, kan u hier mensen van over de hele wereld ontmoeten. Het MAS verzamelt alle getuigenissen van deze ontmoetingen en exposeert al de boeiende verhalen.

Bezienswaardigheden Antwerpen: MAS

De collectie van het MAS bestaat momenteel uit 500.000 wisselende stukken. De collectie gaat van kunst naar gebruiksvoorwerpen van over de hele wereld. Wanneer je het MAS bezoekt heeft u 10 hele verdiepingen ontdekken. Wanneer u op de bovenste verdieping van het MAS naar buiten kijkt, ziet u het verborgen kunstwerk “Dode Schedel” van Luc Tuymans op het plein en kan u over heel Antwerpen uitkijken.

 

We hopen dat u na het lezen van deze blog een beter idee hebt van de verschillende buurten in Antwerpen. Bent u zelf op zoek naar een woning in Antwerpen?Laat het ons weten. Denkt u eraan de stad na (enkele) jaren te verlaten en heeft u nog vragen of de verkoop van uw woning? Dan kan je terecht op +32 294 50 57 of via onderstaande knop.

Stel uw vraag
Overzicht