Hoe verbeter je de EPC score van je woning

In eerdere blogs werden reeds de belangrijkste wijzigingen van het energieprestatiecertificaat (EPC) besproken, alsook de renovatieplicht bij de aankoop van woningen met energielabel E of F vanaf 2023. Mocht u deze nog niet gelezen hebben, aarzel dan zeker niet om dit door te nemen.

Calendar icon07 maart 2023

Wat is een EPC?

Alvorens verder te gaan even een kleine opfrisser wat een EPC juist inhoudt. Het attest geeft een inschatting van het jaarverbruik per vierkante meter bruto-vloeroppervlakte van de woning. Uiteraard gaat het hier op het theoretisch verbruik, aangezien uw werkelijk verbruik kan verschillen naargelang de persoonlijke omgang met energie van u en uw gezin. Het EPC attest geeft u als belanghebbende een beter inzicht in welke mate een pand al dan niet energiezuinig is, gaande van label A tot F waarbij A de beste energieprestatie scoort.

Tips en tricks

Met de buitensporige energieprijzen en het alsmaar toenemend belang van het EPC in het achterhoofd, is het aan te raden om een zo gunstig mogelijk en toch correct EPC te bekomen. Een minder energiezuinig attest kan de verkoper namelijk benadelen (lagere verkoopprijs, beperkte interesse van kandidaat-kopers, ..).

Voor het opmaken van een EPC-attest dient u beroep te doen op een erkend energiedeskundige. Hij of zij zal u vragen voor een inspectiebezoek. Tijdens dit bezoek worden alle elementen van het pand geïnspecteerd aan de hand van fysiek bewijsmateriaal of documenten.

Hoe kan u een zo positief mogelijk EPC bekomen?

Dossierbundel bijhouden

Het verzamelen en bijhouden in een dossier van facturen, bestekken, foto’s, eventueel oud EPC en allerhande documenten die uitgevoerde werken staven is een kleine moeite. Doch is het een zeer belangrijke, maar eenvoudige tip die u heel wat voordeel kan opleveren. Doorgaans vraagt de energiedeskundige naar dergelijke documenten voorafgaand of tijdens het plaatsbezoek door middel van een checklist van de gewenste documenten.

Bij gebrek aan documenten, bewijs of verdere indicaties ter plaatse wordt er namelijk in de software standaardwaarden of onbekend ingevuld, wat meestal een slechtere score voor de eigenaar oplevert.

Bewijsmateriaal

Fysiek bewijsmateriaal (denk bijvoorbeeld aan referentiekenmerken zoals merk en modeltype van een verwarmingsinstallatie of ventilatiesysteem die de deskundige ter plaatse kan waarnemen) bevatten heel wat informatie waarmee de expert verder aan de slag kan.  

Kleine aanpassingen

Echter zijn er ook een aantal kleine en minder ingrijpende aanpassingen die een positieve impact kunnen hebben op de energiescore. Hierbij een aantal suggesties die zeker het overwegen waard zijn.

  • Maar gebruik van een thermostaat in combinatie van thermostatische kranen en een regelaar voor de verwarmingsketel
  • Voorzie isolatiehulzen rond leidingen in koude ruimten

Naast de minder ingrijpende maatregelen, zijn er natuurlijk ook een aantal budget rovende aanpassingen die een wereld van verschil kunnen maken in jouw energiescore. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de traditionele ingrepen zoals het plaatsen van zonnepanelen, het (bijkomend) isoleren van vloeren, ramen of daken, vervangen van beglazing,…

Wenst u na het lezen van deze blog uw onroerend goed te verkopen of heeft u nog vragen over de verkoop van uw woning?
Twijfel dan niet en contacteer één van onze makelaars voor persoonlijk advies of vraag een gratis en vrijblijvende schatting aan via onderstaande knop of telefonisch via +32 294 50 57.

Bent u nog opzoek naar een nieuwe woning? Bekijk dan zeker eens hier ons aanbod.

Gratis schatting

Contacteer medewerker

Floris
Simoens

Head of Immo Services

floris.simoens@quares.be
Overzicht