Je woning verhuren: zo pak je het aan!

Het verhuren van je huis of appartement kan jou een mooi extra inkomen opleveren, zeker als de woning structureel in orde is en zich bevindt in een populaire regio of buurt. Maar kun je zomaar beslissen om een “Te Huur”-bordje aan je gevel op te hangen? Toch niet, er komt wel wat bij kijken. Zo ben je als verhuurder wettelijk verplicht om een reeks documenten, attesten en keuringsbewijzen voor te leggen aan je toekomstige huurder. Daarnaast moet ook het huurcontract correct opgemaakt worden én moet de woning aan een aantal kwaliteitseisen voldoen. Een overzicht.

Calendar icon17 juli 2023

Het EPC of Energieprestatiecertificaat

Dit officiële certificaat geeft de energiescore of energiezuinigheid weer van de verhuurde woning. De score is vooral gebaseerd op de aanwezige verwarmingsinstallatie, de isolatie, de ramen en de luchtdichtheid van het gebouw. De gouden regel hierbij is: hoe beter de EPC-waarde, hoe hoger de vraagprijs van de woning die je wil verhuren. In sommige gevallen kan het dus een slimme beslissing zijn om eerst nog wat (kleine) renovatie- of isolatiewerken te laten uitvoeren vooraleer je het huis verhuurt. Het EPC-certificaat is een belangrijk document voor de huurder, zo kan hij of zij inschatten hoeveel de maandelijkse energiefacturen ongeveer zullen bedragen.

Tip: Heb je recent de woning nog wat energiezuiniger gemaakt? Vraag dan zeker een nieuwe EPC-keuring bij een erkend EPC-keurder aan, het kan de huurprijs alleen maar ten goede komen.

 

Het conformiteitsattest

Dit attest wordt opgesteld door de gemeente of stad waarin je woont en vermeldt of de woning voldoet aan de wettelijke vereisten wat betreft de woonkwaliteit. Concreet: uit dit document zul je o.a. kunnen afleiden of de woning wel effectief (brand)veilig en bewoonbaar is en hoeveel mensen maximaal in de woning mogen wonen.

Let op: In sommige Vlaamse gemeenten moet u nog geen conformiteitsattest voorleggen als u een woning wilt verhuren. Maar de gemeente mag het conformiteitsattest wel verplichten via een gemeentelijk reglement. Steeds meer en meer gemeenten doen dit ook daadwerkelijk.

 

De elektrische keuring

Hoewel je – in tegenstelling tot bij een verkoop – niet verplicht bent om een attest van de elektrische keuring voor te leggen aan de verhuurder, kan het toch een goed idee zijn om dat net wél te doen. Zo laat je meteen zien aan de huurder dat de elektriciteit in de woning correct en veilig geïnstalleerd is.

Tip: heb je het elektriciteitsnetwerk van de huurwoning vernieuwd of laten renoveren? Vergeet dan vooral niet om een nieuw attest te laten opmaken door een erkend keurder.

 

Het attest verwarmingsinstallatie

Hoewel je ook hierbij in principe niet verplicht bent om zo’n attest voor te leggen aan de verhuurder, kan het toch geen kwaad. Zo laat je als goede huiseigenaar zien dat de verwarmingsinstallatie correct onderhouden is.

Goed om te weten: bij verhuring is de huurder verantwoordelijk voor het periodiek onderhoud van de centrale verwarmingsketel maar bij grote kosten aan de verwarmingsinstallatie zijn de bijbehorende facturen voor rekening van de verhuurder.

 

Extra verplichtingen

In principe moet je als verhuurder in elke bouwlaag/verdieping van de woning een rookmelder of branddetectiesysteem voorzien, ook in de eventuele technische ruimtes. Verhuur je meerdere studentenkamers in je woning? Dan ben je verplicht om in elke wooneenheid een rookmelder te plaatsen, zelfs als de kamers zich bevinden op dezelfde verdieping.

 

Eindelijk: het huurcontract!

Het is zover: nadat alle documenten en attesten werden opgevraagd en verzameld, is het dan eindelijk tijd om een geschikte huurder te vinden en het huurcontract op te maken! Let hierbij wel op dat er niks ontbreekt in de huurovereenkomst, want dit document is een overzicht van alle rechten en plichten van beide partijen. Last but not least: registreer het huurcontract en plaatsbeschrijving binnen de voorziene termijn want zonder registratie kan de huurder de woning zomaar verlaten zonder opzegtermijn.

Ben je van plan om je pand binnenkort te verhuren? Contacteer ons, wij zorgen ervoor dat je niks over het hoofd ziet!

Contacteer ons

Contacteer medewerker

Floris
Simoens

Head of Immo Services

floris.simoens@quares.be
Overzicht