Schenkbelasting: 3, 9 of 27 procent?
In Vlaanderen kan u vanaf juli 2015 genieten van een verlaging van de schenkbelasting voor het schenken van een woning. Wie zijn vastgoed aan zijn kleinkinderen of kinderen schenkt, betaalt 3% op de eerste schijf tot 150.000 euro. Op de volgende schijf van 105.001 tot 250.000 euro stijgt het percentage van de schenkbelasting naar 9%. Vanaf 450.001 euro lopen de tarieven op tot 27%.
Salamitechniek
De verlaging van de schenkbelasting in Vlaanderen zorgde aanvankelijk voor een sterke toename op vlak van het aantal schenkingen, maar liepen daarna wat terug. Het schenken van vastgoed is en blijft een proces waar je niet dagdagelijks mee wordt geconfronteerd.
“Het is belangrijk om even stil te staan bij de verschillende schenkconstructies. Door een huis 'in stukjes' te schenken aan de kinderen kunnen Vlamingen namelijk veel minder schenkbelasting betalen.” Aldus Floris Simoens, Head of Immo Services bij Quares.
Bij deze constructie, de salamitechniek, wordt de woning niet in één keer, maar in verschillende schijven geschonken die de waarde van 150.000 euro niet overschrijden. Als er een tijdspanne zit van minstens drie jaar tussen de schenkingen, worden de geschonken bedragen niet opgeteld waardoor de uiteindelijke heffing veel lager uitvalt.
Praktijkvoorbeeld: huis schenken aan kinderen
Als een alleenstaande met één kind een woning met een waarde van 300.000 euro in één keer schenkt, betaalt die persoon in totaal 18.000 euro aan schenkbelastingen, namelijk 4.500 euro op de eerste schijf en 13.500 euro op de tweede.
Mocht diezelfde persoon de woning schenken in twee schijven van 150.000 euro waarbij tussen beide schijven minstens een tijdspanne zit van 3 jaar, dan legt deze persoon bij elke schijf 4.500 euro aan schenkbelasting neer. In totaal zou dus 9.000 euro betaald worden, de helft minder dan in het vorige scenario.
Blote eigendom schenken
Volgens David Van Herreweghe, de topman van de Vlaamse Belastingdienst, gebeurden er in 2016-2017 veel vastgoedschenkingen tot de grens van 150.000 euro. In de praktijk krijgen de kinderen geen contanten in handen. De ouders schenken enkel de blote eigendom van een deel van de woning en behouden zelf het vruchtgebruik. Bij het uitdoven van het vruchtgebruik – bijvoorbeeld wanneer de ouders komen te overlijden – verwerft het kind de volle eigendom zonder dat het nog een vergoeding moet betalen.
Laat je bijstaan door een professional
Om te vermijden dat u het overzicht over de verschillende mogelijkheden en gevolgen verliest, is het aan te raden om u te laten bijstaan door één van onze deskundigen. Hij of zij kan ervoor zorgen dat u later niet voor eventuele (financiële) ongemakken komt te staan.
Vraag via onderstaande knop of telefonisch via +32 3 294 50 57 uw gratis advies aan.
Contacteer ons