Nieuwbouw verkopen met BTW, zo werkt het

De aankoop van een nieuwbouwwoning is vaak een slim idee. Zo ben je er niet alleen zeker van dat je kan intrekken in een degelijk afgewerkte en energiezuinige woning, je hoeft je ook niet meteen zorgen te maken over toekomstige renovatieprojecten. Bovendien kan het een prima investering zijn, zeker nu je bij verkoop binnen de 2 jaar de reeds betaalde BTW kunt doorrekenen aan de koper.

Calendar icon03 augustus 2023

Registratierechten versus BTW

 

Als particuliere eigenaar kan je ervoor kiezen om je aangekochte nieuwbouwwoning na verloop van tijd terug te verkopen met registratierechten of met BTW. Voorwaarde hierbij is wel dat je je aangekochte woning binnen de 2 jaar na de eerste bewoning terug verkoopt. Verkoop je de woning na 2 jaar, dan wordt de woning niet langer als “nieuw” beschouwd en kun je alleen nog verkopen met registratierechten.

 

Let wel: binnen de 2 jaar betekent in dit geval “in de periode tot 31 december van het tweede jaar dat volgt op het jaar waarop de woning voor het eerst in gebruik werd genomen”! Ben je bv. in maart 2021 in je nieuwbouwappartement getrokken, dan kun je nog ten laatste tot 31 december 2023 terug verkopen met BTW.

 

Waarom zou je voor verkoop met BTW kiezen?

 

De belangrijkste reden om als eigenaar je nieuwbouwwoning binnen de 2 jaar te verkopen met BTW is dat je zo de 21% BTW kunt recupereren die je betaald hebt toen je de woning aankocht. Ben je ook nog eens de eigenaar van de grond en wordt die samen met de woning verkocht, dan moet die grond eveneens verkocht worden met BTW. Belangrijk om weten is dat je enkel het bedrag van de BTW kan terugvorderen dat je zelf destijds betaald hebt.

 

Hoe pak je het aan?

 

Stap 1 is het informeren van de koper. Dit doe je door de verkoop met BTW te laten vermelden in de compromis.

 

Stap 2 is het opmaken van een verklaring 104.1 vóór het opmaken van die compromis waarbij je verklaart dat je de woning wil verkopen met BTW. Dit document dien je in bij het bevoegde belastingkantoor.

 

Stap 3 is het indienen van een BTW-aangifte 104.5 met het juiste BTW-bedrag bij datzelfde belastingkantoor na het afsluiten van de verkoopakte. Dit doe je binnen de maand nadat je als verkoper de laatste betalingsschijf hebt ontvangen van de koper. Het verschuldigde BTW-bedrag stort je dan meteen op het rekeningnummer dat je van het BTW-kantoor ontvangen hebt.

 

Ben je op zoek naar een nieuwbouwappartement of woning voor jezelf of als investering? Of heb je verdere vragen over dit specifieke onderwerp?

Contacteer ons!

Contacteer ons

Contacteer medewerker

Floris
Simoens

Head of Immo Services

floris.simoens@quares.be
Overzicht