Cohousing: wat houdt het in?
Cohousing is niet hetzelfde als een huis of een appartement delen. Wie deelneemt aan een cohousingproject, heeft een eigen woonst, aangevuld met gemeenschappelijke ruimtes zoals een binnenkoer, een tuin, een gemeenschapshuis met ontspanningsruimte en keuken, …
Het concept deed in de jaren zestig zijn intrede in Denemarken en kon daarna langzaam maar zeker ook andere landen overtuigen. In België kende cohousing een moeilijke start, maar de jongste jaren gaan er almaar meer jongeren én ouderen overstag.
Cohousing: een solidaire manier van leven
Dat cohousing nu ook ons land verovert, heeft veel te maken met de stijgende behoefte aan sociaal contact. Solidariteit is weer in, en dat weerspiegelt zich ook in onze manier van wonen. Voor singles en senioren is cohousing de perfecte manier om komaf te maken met eenzaamheid. In plaats van in hun eentje te moeten dineren, eten ze ’s avonds gezellig samen met hun medebewoners. En veel gezinnen zien cohousing als een gezellig en sociaal alternatief voor cocooning.
Daarnaast is er natuurlijk ook het financiële aspect. Door bepaalde voorzieningen te delen, bespaar je automatisch kosten. De energiefactuur ligt een stuk lager en je hoeft minder te investeren in individuele ruimtes.
Cohousing: niet voor iedereen weggelegd
Wie overweegt om aan cohousing te doen, houdt wel het best rekening met enkele aandachtspunten. Zo is dit woonconcept niet voor je weggelegd als je individualistisch bent ingesteld of als je wonen vooral beschouwt als een synoniem voor privacy. In een cohousingproject moet je bereid zijn om duidelijke afspraken te maken en je te engageren. Want die gemeenschappelijke keuken, die moet natuurlijk ook gepoetst worden, …