Een woning renoveren of bouwen, wat is de beste keuze?

De zoektocht naar het kopen van een nieuwe woning is meestal een aangename, maar grote financiƫle stap in ons leven waarmee velen van ons slechts een aantal keer of zelfs eenmalig mee in aanraking komen. Het zoeken betekent ongetwijfeld ook het analyseren en afwegen van ieders wensen of criteria met complexe keuzes en vele vragen. Denk bijvoorbeeld maar aan het type van woning. Gaat de voorkeur uit naar een gesloten bebouwing of een vrijstaande woning of toch liever een appartement? Een tweede dilemma waarmee u mogelijks te maken krijgt, gaat over de keuze tussen het renoveren van een bestaande woning of kiezen voor iets gloednieuws. Beiden hebben namelijk elk hun eigen voor- en nadelen.

Calendar icon16 mei 2022

Wij helpen u alvast graag een handje. Hieronder een aantal plus- en minpunten op een rij die uw overweging kunnen vereenvoudigen.

Bouwen

Voordelen

 • Eén van de grootste voordelen bij het bouwen is het zelf in handen hebben van de touwtjes. U vertrekt als het ware van een schone lei waarbij u naar hartenlust ideeën kan uitwerken, rekening houdend met het budget en de opgelegde bouwmogelijkheden. Op die manier kan elk detail perfect aansluiten bij uw persoonlijke voorkeur en kan u echt een thuisgevoel realiseren.
 • Een laag energieverbruik dankzij materialen die beantwoorden aan de meest hedendaagse normen. Een gerenoveerd gebouw zal immers niet dezelfde energiescore kunnen behalen dan een nieuwe constructie. 

Nog enkele andere voordelen van een nieuwbouwwoning kan u hier lezen.

Nadelen

 • Alvorens er van start kan gegaan worden met het aanvragen van vergunningen en het bouwen, dient er eerst een geschikte grond gevonden te worden. Dit wordt echter moeilijker  door het steeds schaarser worden van gronden (zeker in een stedelijke omgeving) en de stijgende prijzen. 
 • Voor het bouwen van een woning heb je steeds een vergunning nodig. Afhankelijk van de gemeente of stad kan dit een complex gegeven zijn waarbij voorwaarden of voorschriften kunnen opgelegd worden die de totale kostprijs sterk de hoogte induwen.
 • Het hele proces gaande van de zoektocht naar een geschikte grond tot de uiteindelijke oplevering vergt meer tijd en energie aangezien u niet kan vertrekken van een bestaand iets.

Bent u op zoek naar een nieuwbouwwoning? Bekijk dan zeker onze recente projecten hier. 

Verbouwen

Voordelen

 • Vrijheid om de werken in fases uit te voeren of uit te besteden. Hierdoor kunnen de kosten  verdeeld worden over een langere termijn.
 • Mits een slimme aanpak van de verbouwing kan een appartement of huis aanzienlijk in waarde stijgen en kan de waarde hoger liggen in vergelijking met de geïnvesteerde financiële middelen.
 • Renovaties of verbouwingen zullen doorgaans minder lang aanslepen op voorwaarde dat men niet stuit op onverwachte problemen.
 • Er zijn mogelijkheden om verschillende renovatiepremies aan te vragen. Deze hangen af van een aantal criteria die u best bij uw gemeente kan aanvragen.
 • De aankoopprijs van een bestaande woning ligt doorgaans lager dan een nieuwbouw waardoor u meer waar krijgt voor het geïnvesteerde bedrag.
 • Bij renovaties van huizen ouder dan 10 jaar is een verlaagd btw-tarief van 6% van toepassing i.p.v. de 21% bij het bouwen. Als voorwaarde geldt dat het gebouw blijft steunen op de bestaande dragende muren en de oppervlakte van het oude gedeelte groter is dan het nieuwe gedeelte. Bij een vergaande verbouwing kan u dus een aanzienlijke bedrag besparen en bijgevolg gebruiken voor andere uitgaven.
   

Nadelen

 • De woning zal er tijdens de werken uitzien als een bouwwerf waarbij men hinder kan ondervinden van stof en dergelijke.
 • Er zijn immers ook bepaalde beperkingen. Sommige elementen of structuren binnen een gebouw kunnen niet of slechts tegen een hoge prijs aangepast of veranderd worden. 
 • Voorafgaand heeft u niet snel een overzicht van de noodzakelijk uit te voeren werken. Gaandeweg de verbouwingen komen er vaak onverwachte en onaangename verrassingen aan het licht waarmee geen rekening werd gehouden bij de budgettering en het kostenplaatje dus kunnen verhogen.

Bent u op zoek naar een woning of appartement om te verbouwen? Bekijk dan zeker ons aanbod. 

 

Alles bijeengenomen is de keuze tussen bouwen of renoveren vaak afhankelijk van de persoonlijke situatie en een kwestie van wikken en wegen. Het is raadzaam om zeker niet gehaast te werk te gaan en hier op voorhand goed over na te denken gelet op de grote en financiële impact hiervan.

Heeft u na het lezen van deze blog een weloverwogen keuze kunnen maken en bent u opzoek naar een bestaande woning of een nieuwbouw? Dan kan u hier al onze panden vinden die te koop staan of contacteer ons via +32 294 50 57.

Wenst u na het lezen van deze blog uw onroerend goed te verkopen of heeft u nog vragen over de verkoop van uw woning? U kan echter steeds bij ons terecht voor persoonlijk advies van één van onze makelaars of u kan beroep doen op een gratis schatting.

Contacteer ons

Contacteer medewerker

Floris
Simoens

Head of Immo Services

floris.simoens@quares.be
Overzicht