Nieuwbouw kopen: de voordelen op een rij

Bent u op zoek naar een nieuwe woning? Dan zal u vooraf ongetwijfeld even stilstaan bij de keuze tussen het kopen van een nieuwbouwwoning of een reeds bestaande woning. De meningen hierover zijn echter sterk verdeeld. Hieronder een aantal van de voornaamste voordelen die u kunnen helpen of overtuigen om een nieuwbouwwoning in overweging te nemen.

Calendar icon21 oktober 2022

Voordelen van een nieuwbouw

1. Bescherming van de koper

Als koper van een nieuwbouwwoning bent u beschermt door de Wet Breyne. Deze wet beschermt de koper bij de aankoop van een woning op plan of de aankoop van een te bouwen woning. Deze wet voorziet onder meer een verplichte waarborg, die de koper beschermt tegen de eventuele insolvabiliteit van de verkoper. Daarnaast voorziet de Wet Breyne een vergoeding ingeval van een gebrekkige uitvoering van de werken.

Als koper kan u ook genieten van de zogenaamde tienjarige aansprakelijkheid. Hierbij blijven de aannemer, architect en bouwheer tot 10 jaar na oplevering-aanvaarding aansprakelijk voor ernstige gebreken die de stabiliteit en/of soliditeit van het bouwwerk in gevaar brengen. 

2. Inschatting van de budgetkosten

Bij een nieuwbouw ligt het budget doorgaans vast. U krijgt vooraf een goed beeld van het budget zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan. 

3. Verhoogd wooncomfort

In een nieuwbouw kan men genieten van meer wooncomfort en is op moment van verhuis alles afgewerkt zonder enige renovatiestress gehad te hebben. Alle voorzieningen en apparatuur zijn fonkelnieuw en geïnstalleerd volgens de hedendaagse normen zodat u de komende jaren geen grote onderhoudskosten heeft. 

Bovendien is door gebruik van de nieuwste technieken een nieuwbouwwoning energiezuiniger, wat invloed heeft op de energiefactuur.

4. Investering op lange termijn

In eerste instantie is een nieuwbouw duurder dan een bestaande woning, maar enkel op korte termijn. Bij een nieuwbouwwoning kan u er vanuit gaan dat u de komende 10 jaar geen grote kosten zal hebben, terwijl u bij een bestaande woning ongetwijfeld zal moeten investering om de woning energiezuiniger en hedendaags te houden. 

Verder merken we op dat nieuwbouwwoningen of -appartementen sneller en eenvoudiger verhuren aangezien steeds meer mensen belang hechten aan een goede energiescore. 

5. Voldoet aan huidige normen

Een ander voordeel is dat nieuwbouw op heden dient te voldoen aan strenge normen op gebied van geluids-,  isolatie- en energienormen waardoor t.o.v. renovatie heel wat torenhoge kosten en complexe veranderingswerken kunnen vermeden worden. 

6. Mogelijkheid tot inspraak 

Een ander voordeel is dat nieuwbouw op heden dient te voldoen aan strenge normen op gebied van geluids-,  isolatie- en energienormen waardoor t.o.v. renovatie heel wat torenhoge kosten en complexe veranderingswerken kunnen vermeden worden.

 

Enkele projecten in de kijker

Bent u zelf op zoek naar een nieuwbouwwoning of appartement? Hieronder zetten we enkele projecten in de kijker ter gelegenheid van Nieuwbouwzondag volgend weekend.  

Leemputten 33

Leemputten 33 bevindt zich op een rustige, centrale locatie waarbij er werd gekozen voor een landelijk exterieur in combinatie met een moderne indeling. Deze standingvolle residentie bestaat uit acht nieuwbouw appartementen met tuin of terras. De appartementen worden allemaal afgewerkt met kwaliteitsvolle, duurzame materialen en volgens hedendaagse normen. Er zijn ondergrondse staanplaatsen en bergruimtes beschikbaar. Alle appartementen zijn zeer energiezuinig.

Meer informatie? Bekijk hier het project "Leemputten 33". 

Louisa 

Louisa ligt zeer centraal nabij de binnenstad en is makkelijk toegankelijk met openbaar vervoer, de wagen of uiteraard ook te voet of met de fiets. De buurt heeft een waaier aan voorzieningen zoals scholen, kinderopvang, winkels, supermarkten, restaurants, cafe’s, speeltuinen,.... Er worden in totaal 24 appartementen gebouwd verdeeld over twee blokken. De appartementen hebben oppervlaktes tussen de 78m² en 117m² en beschikken over twee of drie slaapkamers. 

Meer informatie? Bekijk hier het project "Louisa".

Sarah

De luxueuze appartementen in deze kleinschalige residentie onderscheiden zich door moderne architectuur met kwalitatief hoogstaande afwerking, duurzame materialen en hogere budgetten. U kan het appartement naar wens afwerken volgens de voorziene budgetten en zo uw eigen unieke parel creëren. In het gebouw zijn 6 appartementen met een oppervlakte ca. 85 m²  met zuid gerichte terrassen en één penthouse van 125m². Door de hoge plafonds en volledige doorzonning heeft u een enorm ruimtelijk gevoel.

Meer informatie? Bekijk hier het project "Sarah".

Sarah nieuwbouw appartementen Mechelen

Geitestraat

Dit prachtige renovatieproject bevindt zich in het hart van Mechelen centrum. De Geitestraat is dé verbindingsstraat tussen winkelstraten Bruul en Ijzerleen. Vanuit deze locatie kan u het bruisende stadsleven maximaal ervaren. Restaurants, winkels, cafe’s, supermarkten, scholen, openbaar vervoer, .... bevindt zich op wandelafstand.  

Meer informatie? Bekijk hier het project "Geitestraat".

Jan-Pieter

Deze standingvolle residentie bestaat uit negen nieuwbouw appartementen met tuin of terras. De appartementen worden allemaal afgewerkt met kwaliteitsvolle, duurzame materialen en volgens hedendaagse normen. Er zijn ondergrondse staanplaatsen en bergruimtes beschikbaar. Alle appartementen zijn zeer energiezuinig met een E-peil < 36.

Meer informatie? Bekijk hier het project "Jan-Pieter".

Aan de berm 

Centraal gelegen op de grens van Mortsel en Berchem stellen Quares en Verelst het project Aan den Berm voor. Van minimalistische één slaapkamer appartementen tot een duplex met drie slaapkamers, deze 12 unieke appartementen bieden voor ieder wat wils.

Meer informatie? Bekijk hier het project "Aan de Berm".

Nieuwbouw appartement: Aan de Berm

Noor

De naam ‘Noor’ staat voor ‘licht’ en dat is meteen één van de pijlers van dit prestigieuze nieuwbouwproject te Mechelen. Alle appartementen baden namelijk in het licht dankzij de vele strategisch geplaatste ramen en kijken bovendien uit op de groene omgeving.

Meer informatie? Bekijk hier het project "Noor".

Nieuwbouw appartement Noor

Squadron

Wonen in Sint-Niklaas, leven in de stad en tevens genieten van de rust. Een unieke plek in de buurt waar u helemaal uzelf kan zijn. Residentie Squadron geeft u het beste van al die werelden. Moderne, comfortabele en tevens ruime nieuwbouwappartementen in een bruisende stadsbuurt. Wonen in Residentie Squadron is wonen in een kleinschalig gebouw, in het centrum van Sint-Niklaas, op wandelafstand van de Grote Markt, de Stationsstraat en het station

Meer informatie? Bekijk hier het project "Squadron".

 

Bij Quares kan u steeds terecht voor informatie rond onze nieuwbouwprojecten via onderstaande knop of telefonisch via +32 294 50 57. Neem alvast een kijkje op onze nieuwbouwpagina voor onze lopende projecten.  

Contacteer ons

Contacteer medewerker

Pieter
De Caluwe

Head of New Projects

Location icon Antwerpen
pieter.de.caluwe@quares.be
Overzicht

Meer