Manieren om je huis te verwarmen

De inval van Rusland in Oekraïne sedert begin dit jaar is helaas veelbesproken en dagelijks nieuws. De financiële impact en gevolgen hiervan zijn voor iedereen vergaand. We krijgen onder meer af te rekenen met enorme prijsstijgingen van grondstoffen, voedingsmiddelen en energie. Vooral de torenhoge energieprijzen baart elke inwoner zorgen. Sinds begin 2022 zijn de gas- en elektriciteitsprijzen op de Europese groothandelsmarkten zelfs verdrie- of zelf verviervoudigd. Velen van ons vragen zich af waar de prijzen zullen eindigen.

Calendar icon01 december 2022

Ondertussen probeert iedereen zoveel en waar mogelijk te bezuinigen op het energieverbruik om enigszins de energiefactuur beperkt te houden. Ontdek hieronder hoe je aan de hand van enkele keuzes en alternatieven al snel heel wat kan besparen.

Enkele tips

Er zijn tal van energiebesparende maatregelen die je kan treffen en wel degelijk een wereld van verschil kunnen maken om de kosten te beperken.

Thermostaat

De eerste en direct ook één van de meest effectieve maatregelen is het verlagen van de binnentemperatuur. Door de verwarming een paar graden lager te zetten en bijvoorbeeld een trui aan te trekken kan men alsnog een aangenaam binnenklimaat creëren.

Energieverbruik

Ook hier kan je door het toepassen van enkele eenvoudige aanpassingen de energiefactuur sterk doen dalen.

Het reduceren van het aantal douchebeurten en de gemiddelde tijd hebben een grote invloed op de energiefactuur. Je verbruikt namelijk in de meeste gevallen zowel water als gas of elektriciteit voor het verwarmen van het water. Koud douchen kan ook helpen en heeft bovendien nog tal van andere voordelen o.a. voor de gezondheid.

Daarnaast kan je ook voordeel halen uit enkel het hoogst noodzakelijke aan verlichting te laten branden en hierbij ook nog eens te kiezen voor energiezuinige verlichting zoals spaarlampen of ledlampen.

Bovendien zijn er tegenwoordig handige apparaten beschikbaar op de markt die op elk moment van de dag een actueel overzicht geven van het huidige energieverbruik. Op die manier kan je beter inzicht verkrijgen in de energieverslindende toestellen.

Energiedeskundige

Een iets minder voor de hand liggende ingreep, maar zeker ook het overwegen waard is het beroep doen op een erkende energiedeskundige. Hij of zij kan samen met jou doorheen de woning gaan en een vaak beter inzicht geven in de pijnpunten gekoppeld met het aanreiken van doeltreffende en eventueel budgetvriendelijke oplossingen.

Toestellen

Sommige huishoudtoestellen staan gekend als echte energieverslinders zoals bijvoorbeeld een wasdroger. Vermijd waar mogelijk het gebruik ervan door de was natuurlijk te laten drogen.
Daarnaast kan het ook de moeite lonen om oude toestellen die bijna aan vervanging toe zijn alvast te vernieuwen door één met een beter energielabel.

Isoleren

Tot slot een duurdere, maar tevens zeer effectieve tip is en blijft het voldoende isoleren van een woning. De grootste warmteverliezen kunnen zich bevinden in het dak, gevel of ramen.

Verwarmingsbron

Naast het toepassen van enkele tips om de energiefactuur te doen dalen, kan men best ook even stilstaan bij de meest geschikte manier om de woning te verwarmen. 

Eerst en vooral is het belangrijk om weten dat er geen algemeen standaard is. De meest geschikte verwarmingsbron hangt in grote mate af van het type woning en de algemene staat hiervan.
Hoewel het overgrote deel van de bevolking gebruikt maakt van aardgas voor het verwarmen, is dit op dit moment minder interessant en zeer duur vanwege de enorm hoge prijzen. 

Helaas zijn er weinig betere alternatieven beschikbaar. Zo is elektriciteit bijvoorbeeld momenteel wel goedkoper dan gas, maar vergt het weer meer stroom om dezelfde hoeveel warmte te creëren. Elektriciteit is echter wel meer geschikt als bijverwarming voor één enkele ruimte.

Andere minder gebruikte verwarmingsbronnen zoals pellets of stookolie zijn echter ook niet aan te raden. De prijzen van stookolie en pellets zijn namelijk ook sterk gestegen en bovendien is het niet langer toegelaten om in Vlaanderen een stookolieketel te plaatsen.

Daarentegen is groene energie met voorsprong de beste oplossing ten opzichte van andere energiebronnen. De aankoop van bijvoorbeeld een warmtepomp of zonnepalen blijft een grote investering met een lange wachttijd, maar is toch zeker het overwegen waard in goed geïsoleerde huizen.

 

Wenst u na het lezen van deze blog uw onroerend goed te verkopen of heeft u nog vragen over de verkoop van uw woning? Twijfel dan niet en contacteer een van onze makelaars voor persoonlijk advies of vraag een gratis en vrijblijvende schatting aan via onderstaande knop of telefonisch via +32 294 50 57. 
Bent u nog opzoek naar een nieuwe woning? Bekijk dan zeker eens ons aanbod.

 

Gratis schatting
Overzicht