Onheilspellende berichten
Eind maart waren de vooruitzichten in de vastgoedwereld somber. Verwacht werd dat grote uitgaven uitgesteld werden in deze onzekere tijden. Daarnaast werd er een negatieve inkomensgroei verwacht waardoor de vraag naar vastgoed zou dalen en bijgevolg de prijzen onder druk zouden komen te staan.
Er werd zelfs een daling van 2% van de residentiële vastgoedprijzen in Vlaanderen voorzien. Doordat de verkoop van vastgoed ruim twee maanden stil lag, werd er wel een inhaalbeweging verwacht, maar deze zou van korte duur zijn.
Dynamische markt
De eerste weken na de lockdown merkten we zoals verwacht een sterke heropleving van de markt. Dit was in eerste instantie te wijten aan het hoge aantal kandidaat-kopers die twee maanden niet in de mogelijkheid waren om een aankoop te doen.
“Vraag en aanbod waren initieel uit evenwicht, wat zich liet voelen in de prijzen. Een deel van de kopers had immers dringend nood aan een woning.”, aldus Floris Simoens - Head of Agency van Quares. “Tijdens de lockdown konden mensen geen plaatsbezoeken doen, maar voor kopen op plan was dit geen probleem. Op dat front zagen we dan ook een digitale revolutie. Voor de aankoop van een bestaande woning lag dit toch anders. Kandidaat kopers kunnen steeds al onze panden bekijken door middel van een 3D-tour, maar we merken toch dat mensen de woning ook met hun eigen ogen willen bekijken. Na de lockdown werden verkoopdeals vaak sneller afgesloten omdat vele kopers aanvoelden dat ze niet alleen stonden aan te schuiven en dat heeft een tijdelijk effect gehad op de gemiddelde prijzen.”
De hypotheekrente bleef, zoals verwacht laag. Meer nog, de voorbije maanden is deze zelfs nog wat gezakt. De Europese Centrale Bank doet er alles aan om de marktrente laag te houden, en slaagt daar tot op vandaag ook in. De woningprijzen blijven dus ook komende maanden ondersteund door voordelige tarieven om te ontlenen.
Daarnaast zagen we dat een laag en volatiel rendement op de financiële markten veel investeerders richting de vastgoedmarkt stuurde. Door het hoge potentieel van de huurdersmarkt in België blijkt dit nog steeds een veilige belegging, iets wat veel investeerders hebben ingezien. “Op de huurdersmarkt zitten daarenboven ook veel kwalitatieve huurders met twee inkomens, de huurmarkt is niet meer het kneusje waar alleen gezinnen met een beperkt inkomen huren. Meer en meer gezinnen kiezen bijvoorbeeld om bewust in de stad te wonen en hier te huren. Wist je dat je door te huren voor hetzelfde geld meer woonkwaliteit kan krijgen. Met 1000 euro per maand aan ontleningslast zal je niet veel kunnen kopen in de stad, maar je kan er wel heel mooie kwalitatieve appartementen voor huren.”, aldus Floris Simoens.
Tenslotte was de negatieve impact op het inkomen de voorbije maanden minder scherp dan eerst gedacht. Dit komt vooral door de inkomensondersteunende maatregelen door de overheid. De gezinnen die spijtig genoeg zijn geraakt door de crisis en geen aankoop van een woning kunnen veroorloven zien we op vele plaatsen gecompenseerd worden door investeerders die een veilige haven in vastgoed zoeken.
Al deze factoren zorgden ervoor dat er een hogere vraag was naar vastgoed dan initieel verwacht, wat zorgde voor een opwaartse prijsdruk.
Prijsstijging
De laatste maanden werd er uitvoerig bericht over grote prijsstijgingen en vastgoed dat ver boven de vraagprijs verkocht wordt. Er wordt zelfs gesproken over een bubbel. Er wordt verwacht dat we 2020 afsluiten met een nominale stijging van 5% van de vastgoedprijzen. Toch moet deze stijging van de vastgoedprijzen genuanceerd worden. We zien dat de prijsgroei van duurdere woningen sterker toenam dan goedkopere woningen. Na de lockdown waren woningen met een tuin en appartementen aan zee erg gegeerd. Hier kan dus ook een compositie-effect spelen. Indien er meer duurdere woningen verkocht worden, dan neemt de mediaanprijs toe.
Benieuwd naar hoe de waarde van uw eigendom is geëvolueerd?
Wij maken graag tijd vrij voor een geheel gratis en vrijblijvende schatting.
Gratis schatting