Woning verkopen: hiermee verhoog je de waarde

Vanzelfsprekend wil iedereen die zijn of haar woning wenst te verkopen graag een zo hoog mogelijke prijs. Een aantal van ons zouden alles in het werken stellen om dit te realiseren terwijl anderen enkel een aantal kleine aanpassingen willen doen en liever zo snel mogelijk verkopen. Een paar eenvoudige opwaarderingen kunnen al snel een behoorlijke invloed hebben op de prijs. Wens je graag een aantal nuttige tips en tricks voor het verhogen van de waarde? Lees dan zeker onderstaande suggesties.

Calendar icon20 oktober 2022

Makkelijke upgrades

Een likje verf kan wonderen doen

Enkele potten verf kunnen al snel de eerste indruk van een woning doen veranderen. Het voordeel is dat iedereen aan de slag kan gaan met een verfrol waardoor dit niet noodzakelijk een grote kost hoeft te zijn.

Extra bewoonbare ruimte creëren

Een onafgewerkte ruimte zoals een zolder of berging omtoveren tot een extra slaapkamer of bureau kan zorgen voor een grote waardevermeerdering. Mits wat creativiteit en budgetvriendelijke materialen kan je al ver komen.

Let op details

Wanneer potentiële kopers je pand voor het eerst binnenstappen is de eerste indruk uiterst belangrijk. Zorg er daarom voor dat kleine oneffenheden weggewerkt zijn. Een kapotte lamp, een ontbrekende armatuur, oneffenheden in het schilderwerk, een onafgewerkte plint. Hierbij gaat het vaak om details waar u als eigenaar intussen aan gewend bent geraakt, maar die een koper onmiddellijk opvallen. Met relatief weinig middelen werk je zowel deze mankementen weg, alsook de twijfels bij de kandidaat-koper.

Tuin

De tuin is vaak de laatste plaats die kopers zullen bekijken tijdens de rondleiding. Het is de perfecte plaats om nog even na te praten en de kopers een goed gevoel te geven. Een goed onderhouden tuin met een leuke en gezellige inrichting kan dus wonderen doen. Voor veel mensen is een tuin sinds COVID-19 namelijk één van de belangrijkste eisen in hun zoektocht naar een woning. 

Schoonmaak

De belangrijkste taak voor de verkoper is ervoor te zorgen dat je de koper het gevoel geeft dat hij zich thuis zou kunnen voelen in je pand. Dit doe je natuurlijk door alles gezellig in te richten, en ervoor te zorgen dat je woning opgeruimd is. Een fris geurtje tijdens een plaatsbezoek doet ook wonderen. 

Daarnaast verwijder je best zoveel mogelijk zoveel mogelijk persoonlijke spullen. De koper moet zichtzelf namelijk in het pand zien wonen. Persoonlijke spullen van de verkoper zal het inleveringsvermogen van de koper bemoeilijken. 

 

Ingrijpende upgrades

Heb je enige financiële ruimte of tijd om wat meer ingrijpende of budgetrovende veranderingen aan te brengen? Dan kunnen onderstaande punten inspiratie bieden.

Energetisch

Veel kopers hechten vandaag veel waarde aan de energiezuinigheid van de woning. Hierbij kan het lonen om te investeren in een goede dak-, gevel- of vloerisolatie.  Ook het vervangen van verouderd raamwerk of verwarmingsketel kan het overwegen waard zijn.

In de huidige tijden van torenhoge energieprijzen kijken steeds meer eigenaars naar zonnepanelen. De wachttijden bij installateurs lopen flink op wat aantoont dat deze momenteel zeer gegeerd zijn. Bovendien dalen de laatste jaren de aankoopprijzen sterk terwijl het rendement heel wat omhoog is gegaan. Tevens gaat de terugverdientijd er sterk op vooruit gelet op de huidige energietarieven. 

Keuken en badkamer

Een keuken en badkamer zijn delen van de woning waar kandidaat-kopers veel waarde aan hechten en vormen vaak een doorslaggevende factor bij het maken van een keuze. Doch hoeft dit niet noodzakelijk een grote investering te vergen. Een eventuele goedkopere tussenoplossing kan zijn om de ruimtes moderner te laten ogen door bijvoorbeeld (led)verlichting te installeren of enkel de kastdeuren te vervangen in plaats van een volledig nieuwe keuken.

Het is echter belangrijk om weten dat deze ingrepen geen gegarandeerd succes opleveren. Dit moet echter geval per geval worden bekeken en kan niet worden veralgemeend. Een deel hangt ook van het soort vastgoed, de ligging en het type kandidaat-kopers. Elementen waar je zelf weinig tot geen invloed op hebt. 

 

Het is echter belangrijk om weten dat deze ingrepen geen gegarandeerd succes opleveren. Dit moet echter geval per geval worden bekeken en kan niet worden veralgemeend. Een deel hangt ook van het soort vastgoed, de ligging en het type kandidaat-kopers. Elementen waar je zelf weinig tot geen invloed op hebt. 

Investeerders zijn bijvoorbeeld voornamelijk opzoek naar te renoveren gebouwen met een zeer goede ligging tegen een zo laag mogelijke prijs terwijl particulieren doorgaans panden verkiezen die niet te veel ingrijpende of technische werken vereisen.

Wenst u na het lezen van deze blog uw onroerend goed te verkopen of heeft u nog vragen over de verkoop van uw woning? Twijfel dan niet en contacteer een van onze makelaars voor persoonlijk advies of vraag een gratis en vrijblijvende schatting aan via onderstaande knop of telefonisch via +32 294 50 57. Wij helpen u graag bij het verkrijgen van de beste prijs.

Meer over Quares
Overzicht