Wanneer is een bod bindend bij de aankoop van een woning?

Bij de verkoop van een woning komt heel wat kijken. De wettelijk verplichte documenten voor verkoop moeten worden opgevraagd bij de bevoegde instanties, er moeten kwalitatieve foto’s genomen worden en er moeten verscheidene keuringen gebeuren. Wanneer uw eigendom dan online verschijnt en de eerste geïnteresseerden hebben hun bod uitgebracht, valt er een gewicht van uw schouders. Maar is een bod bindend van zodra u het aanvaard heeft? Kan een koper zich achteraf nog terugtrekken?

Calendar icon23 februari 2022

Is een bod bindend via SMS, bierkaartje of e-mail? 

Na een eerste bezoek komt het vaak voor dat kandidaat-kopers halsoverkop verliefd zijn op een woning. Om andere geïnteresseerden voor te zijn, doen ze misschien zonder goed na te denken een bod. Voor ze het goed en wel beseffen, hebben ze een pand gekocht. Als verkoper bent u uiteraard zeer gelukkig met de verkoop en plant u mogelijks al een nieuwe aankoop of bereidt u andere toekomstplannen voor. Wanneer na enkele weken blijkt dat de koper zich wenst terug te trekken, bent u hier als eigenaar niet blij mee. “Gelukkig voorziet het Burgerlijk Wetboek dat een bod geldig is wanneer er een overeenkomst is over de prijs en het goed.”, aldus Floris Simoens, Head of Immo Services bij Quares.

“Om dit zwart op wit te bewijzen, is het best dat u dit op papier heeft staan. Al hoeft u het woordje papier hier niet letterlijk te nemen. Een sms’je, whatsapp-bericht, e-mail of een akkoord op een bierkaartje volstaan evengoed als bewijslast, zolang de twee essentiële elementen maar genoteerd staan: de prijs en het goed.” 

Opschortende voorwaarden

Naast deze twee essentiële elementen is het uiteraard toegelaten om het bod te specifiëren en andere voorwaarden op te nemen. De meest voorkomende is de opschortende voorwaarde voor het verkrijgen van een financiering. Wanneer de kopers in dit geval geen financiering krijgen voor de aankoop van de woning kunnen ze alsnog afstand doen van de aankoop.

Een andere mogelijke voorwaarde is het verkrijgen van een vergunning. In dit geval heeft de koper het recht de verkoop te annuleren wanneer hij niet de afgesproken vergunning kan verkrijgen. Deze opschortende voorwaarden kunnen best gelimiteerd worden in de tijd. 

Schadevergoeding of gedwongen verkoop

Wanneer de koper zich uiteindelijk alsnog wenst terug te trekken, heeft u als verkoper recht op een schadevergoeding. Klassiek is deze bepaald op 10% van de verkoopprijs, al kan dit ook anders overeengekomen worden. De verkoper kan echter ook eisen dat de verkoop toch doorgaat, al zal de rechtbank hierover moeten beslissen.” Aldus Floris Simoens. Uiteraard heeft de koper ditzelfde recht. Wanneer u als verkoper akkoord bent gegaan met een bod kan u hier niet onderuit zonder contractbreuk te plegen en dus een schadevergoeding te betalen. 

Laat u bijstaan door een expert

Om te vermijden dat u uw weg verliest in de modaliteiten en verplichte documenten bij de verkoop van uw woning is het aan te raden een erkend vastgoedmakelaar onder de arm te nemen. Naast het in orde brengen van de wettelijke documenten en de commerciële kant van de zaak te behandelen, kan hij of zij ervoor zorgen dat u juridisch ingedekt bent bij de verkoop van uw woning. 

Vraag via onderstaande knop of telefonisch via +32 294 50 57 uw gratis advies aan. 
 

Stel uw vraag

Contacteer medewerker

Floris
Simoens

Head of Immo Services

floris.simoens@quares.be
Overzicht

Contacteer ons

Vul dit formulier in en we nemen contact met u op.

Office icon

Mensen & Kantoren