Je woning tijdelijk verhuren: wat zijn de voordelen?

​Je gaat voor een paar maanden reizen of moet enkele maanden voor het werk naar het buitenland. Leuk, maar wat doe je met je koopwoning? Kan je jouw huis tijdelijk verhuren? En welke wettelijke bepalingen hangen hieraan vast? Een overzicht…

Calendar icon16 mei 2013

Korte of lange termijn?

Zit je voor enkele maanden of misschien zelfs enkele jaren in het buitenland? Dan kan je jouw woning tijdelijk verhuren, met meubels erbij. Ben je maar enkele maanden weg, dan kan je een huurovereenkomst opmaken voor bepaalde duur.

Soms ben je langer van huis, dan verhuur je jouw woning beter met een huurcontract voor onbepaalde duur. Vestigt de huurder zijn hoofdverblijfplaats in jouw woning, dan is de Woninghuurwet van kracht, ook al woon jij als woningeigenaar in het buitenland. Dit betekent concreet dat  beide partijen een schriftelijk huurovereenkomst moeten ondertekenen, waarin de huurprijs en de lasten vermeld staan. Verder moet een huurwaarborg van maximaal drie maanden worden vastgezet op een individuele rekening op naam van de huurder. Ook een plaatsbeschrijving en registratie van de huurovereenkomst zijn verplicht.

Bij je terugkeer naar België kan je op elk ogenblik het huurcontract beëindigen om de woning zelf te bewonen. Je moet wel een opzegtermijn van zes maanden in acht nemen.

 

Hoe vind ik tijdelijke huurders?

Hoe vind je een tijdelijke huurder? Gastdocenten op de universiteit, tijdelijke expats die werken in grote bedrijven, (buitenlandse) studenten: er zijn vaak mensen genoeg die tijdelijk onderdak zoeken, maar hoe vind je ze? Een oproep via Facebook, contact opnemen met de huisvestingsdienst van de plaatselijke unief, een berichtje plaatsen op samenhuizen, immowebsites of een zoekertje in de Streekkrant kunnen vaak wonderen doen!

 

Besteed je het toch liever uit aan een professional? Neem dan zeker eens contact op met je Quares kantoor voor gratis en vrijblijvend advies!

Stel uw vraag

Contacteer medewerker

Laura
Van Espen

Real Estate Consultant

Location icon Mechelen
laura.van.espen@quares.be
Overzicht