Als je het ouderlijke huis verlaat, is het belangrijk om je nieuwe woonplaats mee te delen aan de dienst Bevolking. Een wijkagent komt nadien controleren of het opgegeven adres je hoofdverblijfplaats is en daarna wordt je identiteitskaart aangepast. Alleen gaan wonen wil ook zeggen dat je zelf instaat voor alle administratie. Dat wil zeggen dat je belangrijke documenten zoals je huurcontract, verzekeringspolissen, loonbriefjes,… moet bewaren. Deze documenten moet je minstens vijf jaar goed bewaren.
Verzekeringen afsluiten
In de eerste plaats ben je verplicht je te verzekeren tegen ziekte en ongevallen bij een ziekenfonds. Zodra je werkt of ouder bent dan 25 moet je je zelf bij een ziekenfonds aansluiten. Deze betaalt een deel van je ziektekosten en zorgt voor een uitkering bij ziekte en invaliditeit. Daarnaast is ook een brandverzekering sterk aan te raden. Deze verzekering dekt brandschade, maar ook glasbreuk, storm-, hagel- en waterschade!
Nutsvoorzieningen
In je eigen woonst is ook elektriciteit, water, gas, telefoon, televisie en internet vereist. Je moet dus op zoek naar verschillende leveranciers. Informeer je grondig en maak de nodige prijsvergelijkingen. Zo kan je een leverancier kiezen die best bij jouw noden en je persoonlijk budget aansluit.
Alleen gaan wonen? Een uitzetlijst!
Maak een lijst van alles wat je nodig hebt wanneer je het ouderlijke huis verlaat. Op deze lijst zet je werkelijk alles waarvoor je moet zorgen vooraleer je alleen gaat wonen, van een aardappelschiller of een wasmachine tot een verbanddoos.