minder woonkredieten, meer kansen: Het zilveren randje van verandering

Het is waar dat het aantal nieuwe woonleningen momenteel op het laagste niveau in 16 jaar ligt, maar laten we eens kijken naar de mogelijkheden en perspectieven die dit met zich meebrengt. Ondanks enkele uitdagingen die de huidige woningmarkt in Vlaanderen beïnvloeden, zijn er positieve aspecten die we kunnen benadrukke

Calendar icon17 augustus 2023

De woningmarkt in Vlaanderen ondergaat een periode van aanpassing en vernieuwing. De lagere aantallen nieuwe woonkredieten kunnen worden toegeschreven aan verschillende factoren, zoals stijgende rentetarieven, voorzichtige benaderingen van banken en de noodzaak van energiezuinige renovaties. Deze elementen hebben echter ook een zilveren randje.

Hoewel de cijfers laten zien dat er minder nieuwe leningen zijn afgesloten, kunnen we dit zien als een kans voor mensen om grondiger na te denken en om weloverwogen keuzes te maken bij het kiezen van leningen en een woning. Banken nemen voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat leningen haalbaar zijn, wat eigenlijk een positieve stap is om financiële stabiliteit te waarborgen.

Bovendien stimuleren de verplichte renovaties om woningen energiezuiniger te maken duurzaamheid en milieubewustzijn. Hoewel dit extra kosten met zich mee kan brengen, biedt het ook de kans om huizen te moderniseren, de waarde te verhogen en bij te dragen aan een groenere toekomst. Hoewel er in het verleden wellicht meer transacties waren, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat de huidige situatie negatief is. Het feit dat de huizenprijzen nog steeds een lichte stijging laten zien, ondanks de verminderde transacties, onderstreept de intrinsieke waarde van vastgoed als langetermijninvestering. Dit suggereert dat huizen nog steeds gewaardeerd worden en dat de markt veerkrachtig is.

Het is dan ook van essentieel belang om professionele begeleiding te zoeken en ervoor te zorgen dat je vastgoed correct wordt gewaardeerd. Wacht niet langer en plan vandaag nog een afspraak in.

Contacteer ons

Contacteer medewerker

Floris
Simoens

Head of Immo Services

floris.simoens@quares.be
Overzicht