Renteverlaging biedt opportuniteit voor potentiële huizenkopers.

Recent nieuws over een aanzienlijke daling in de gemiddelde hypotheekrente heeft de vastgoedmarkt in beweging gebracht.

Calendar icon11 januari 2024

De renteverlaging biedt een kans voor potentiële huizenkopers om hun lang gekoesterde woonwensen te realiseren. In de afgelopen zes weken heeft de hypotheekrente een opmerkelijke daling van 0,6 procent doorgemaakt. Dit betekent meer dan slechts cijfers op papier; het vertaalt zich naar reële voordelen voor kandidaat-kopers. Stel u voor dat u een lening van rond de 200.000 euro hebt die u over 25 jaar afbetaalt. Met een daling van 0,6 procent ziet u uw aflossingen verminderen van 3,88 procent naar 3,31 procent. Dit kan aan het einde van de rit een aanzienlijk verschil van 18.000 euro betekenen. Een bedrag dat voelbaar is in uw portemonnee en u kan gebruiken voor andere zaken.

Zoek een woning met gunstige EPC

Het zal niet verbazen: het EPC van je woning is naast de ligging een belangrijke parameter geworden in de waardebepaling van je woning. De verkoopprijs stijgt dan ook zienderogen naarmate het EPC-peil beter wordt. De verkoopprijs voor een woning met EPC A lag vorig jaar liefst 17,1% hoger dan voor een woning met dezelfde ruimtelijke kenmerken en perceeloppervlakte met EPC D. Een gelijksoortige woning met F-label raakte voor 11,7% minder verkocht dan de woning met een D-label. In 2022 lag de minwaarde nog op 8,5%. Voor woningen die verkocht worden met een EPC-score die 100 punten lager ligt, wat overeenkomt met een hoger gewaardeerde letter, betaalde de koper 3,4% meer in 2023. In 2022 lag de meerprijs op 2,8%.

Het ener­gie­pres­ta­tie­cer­ti­fi­caat (epc) van een woning bepaalt naast de ligging de prijs. De verkoopprijs stijgt duidelijk naarmate een woning energiezuiniger is. De prijs van een woning met een A-score lag vorig jaar 17,1 procent hoger dan die van een woning met dezelfde ruimtelijke kenmerken en perceeloppervlakte met een D-score. Eenzelfde woning met label F raakte voor 11,7 procent minder verkocht dan de woning met label D.

Verlaagd BTW-tarief als extra troef

Naast de gunstige renteontwikkelingen kan u ook nog steeds beroep doen op het verlaagde BTW-tarief van 6% in plaats van de gebruikelijke 21% tot eind 2024 voor specifieke nieuwbouwprojecten. Deze overgangsregeling geldt voor projecten waarvan de vergunning voor heropbouw vóór 1 juli 2023 werd ingediend, wat kansen biedt voor wie snel beslist en slim handelt.

Kortom, de recente ontwikkelingen openen een venster van mogelijkheden als u overweegt een huis te kopen. Het is een moment van keuze en actie, een tijd waarin slimme beslissingen dubbele voordelen kunnen opleveren. Wil u meer weten over deze kansen en hoe u er het beste van kunt profiteren? Ontdek ons aanbod en neem de eerste stap richting uw droomhuis.

NEEM CONTACT OP

Contacteer medewerker

Floris
Simoens

Head of Immo Services

floris.simoens@quares.be
Overzicht