Vastgoedveranderingen in 2024: Wat staat er op het spel voor eigenaars, kopers, verkopers en investeerders?

Het nieuwe jaar brengt altijd veranderingen met zich mee, en de vastgoedwereld vormt daarop geen uitzondering. Na een bewogen jaar in 2023 is iedereen benieuwd naar wat 2024 te bieden heeft. Laten we eens kijken naar enkele belangrijke ontwikkelingen waar eigenaars, kopers, verkopers, huurders en investeerders rekening mee moeten houden.

Calendar icon29 januari 2024

Het nieuwe jaar brengt altijd veranderingen met zich mee, en de vastgoedwereld vormt daarop geen uitzondering. Na een bewogen jaar in 2023 is iedereen benieuwd naar wat 2024 te bieden heeft. Laten we eens kijken naar enkele belangrijke ontwikkelingen waar eigenaars, kopers, verkopers, huurders en investeerders rekening mee moeten houden.

1. Onroerende voorheffing stijgt met 4%

Voor vastgoedeigenaars in heel België is er geen goed nieuws: na een recordstijging van 9,6% in 2023 zou de onroerende voorheffing dit jaar naar verwachting met ongeveer 4% stijgen. Deze heffing wordt berekend op basis van het geïndexeerde kadastraal inkomen, waarbij ook provincies, agglomeraties en gemeenten het recht hebben om opcentiemen te verhogen.

2. Brandverzekeringspremies nemen toe

Een andere prijsstijging treft de brandverzekeringspremies, die met 3,7% stijgen. Hoewel minder uitgesproken dan de stijging van 10,8% in 2023, is deze verhoging het gevolg van verzekeringen op basis van nieuwbouwwaarde, berekend op de Abex-index, die de stijgende bouwkosten weerspiegelt.

3. Hogere kosten voor notarisaktes

Sinds 1 januari 2024 zijn de kosten voor het ondertekenen van notarisaktes bij vastgoedtransacties tussen 17% en 19% gestegen, als gevolg van geïndexeerde vergoedingen voor hypothecaire formaliteiten.

4. Lagere dossierkosten voor hypothecaire kredieten

Goed nieuws voor kopers die geld lenen voor vastgoed: de dossierkosten voor hypothecaire kredieten zijn in 2024 verlaagd van maximaal 500 euro naar 350 euro.

5. Einde van bonus voor tweede verblijven

Het fiscale voordeel van 30% op een maximumbedrag van 2.350 euro bij het aangaan van een lening voor een tweede verblijf is sinds 1 januari 2024 niet langer beschikbaar voor leningen afgesloten na deze datum.

6. Behoud van 6% BTW voor slopen en heropbouw

De verlaagde BTW van 6% voor slopen en heropbouwwerkzaamheden is verlengd tot 31 december 2024, maar geldt alleen als de werkzaamheden door particulieren worden uitgevoerd.

7. BTW-veranderingen voor zonnepanelen

Voor woningen jonger dan tien jaar geldt vanaf 2024 opnieuw een BTW-tarief van 21% voor de installatie van zonnepanelen, terwijl warmtepompen het verlaagde tarief behouden.

8. Nieuwe verificaties rond huuraftrek

Huurders die huurgelden aftrekken voor belastingen moeten nu bij hun aangifte een bijlage indienen met de coördinaten van de verhuurder en huurinformatie.

9. Veranderingen in Vlaanderen

In het Vlaamse Gewest zijn er wijzigingen voor eigenaars van energieverslindende woningen en appartementen, waaronder een verplicht EPC-certificaat voor gemeenschappelijke delen en aanpassingen van renovatiepremies.

 

Conclusie

Met al deze veranderingen in het vooruitzicht is het essentieel voor alle betrokkenen in de vastgoedsector om op de hoogte te blijven en zich aan te passen aan de evoluerende regelgeving in 2024. De impact op eigenaars, kopers en investeerders zal variëren, maar het is duidelijk dat voorbereiding en bewustwording cruciaal zijn in deze dynamische vastgoedomgeving.

 

 

 

 

Overzicht