Hoeveel is mijn huis waard?

De zoektocht naar een nieuwe woning begint steeds met het in kaart brengen van het beschikbare budget. Een belangrijk deel daarvan is de waardebepaling van uw huidige woning. In dit artikel geven we een blik achter de schermen: Hoe berekent een Quares-makelaar de waarde van uw woning?

Calendar icon14 juni 2022

Vergelijkingspunten

Veel potentiële verkopers zullen vaak in eerste instantie op vastgoedwebsites vergelijkingspunten zoeken voor hun pand, en aan de hand daarvan de waarde van hun woning proberen schatten. Dit is een goede manier om een eerste idee te krijgen van de prijzen in de buurt. We moeten namelijk de concurrentiële panden op de markt kennen en aan de hand daarvan onze eigen vraagprijs bepalen. Een grote kanttekening die we hierbij moeten maken is dat we op de vastgoedwebsites enkel de vraagprijzen vinden. Dit wil niet zeggen dat dit de uiteindelijke verkoopprijs zal zijn. Daarnaast is de waarde van vastgoed afhankelijk van meerdere factoren, waardoor twee op het eerste gezicht gelijkaardige woningen op dezelfde locatie toch nog sterk van waarde kunnen verschillen.

1. Oppervlakte 

De waardebepaling van een woning of appartement zal altijd beginnen bij de bewoonbare oppervlakte en de oppervlakte van de grond. Afhankelijk van de afwerking van de woning zal dit leiden tot de constructiewaarde van het pand. Bij deze afwerkingsgraad zal er rekening gehouden worden meerdere aspecten. Het type woning, de inrichting, de isolatiegraad, de afwerking van de keuken tot de keuze van de vloer, alles wordt in rekening gebracht. 

2. Sleet

Wanneer de makelaar de constructiewaarde van de woning heeft bepaald zal hij hier een correctie op toepassen door de slijtage van de woning in kaart te brengen. Deze slijtage wordt beïnvloed door vier factoren. Als eerste de ouderdom van de woning, waarbij wordt gekeken naar het bouwjaar en eventueel renovatiejaar. Vervolgens wordt de intensiteit van het gebruik bekeken. Daarna bepalen we de frequentie van het onderhoud en tot slot ook nog de kwaliteit van het onderhoud. Deze sleet wordt afgetrokken van de constructiewaarde waardoor we de effectieve waarde van het gebouw overhouden. 

3. Netto-grondwaarde 

We hebben nu de waarde van de woning berekend, maar uiteraard heeft de grond ook zijn waarde. De belangrijkste factoren zijn hierbij de locatie en oppervlakte. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de oriëntatie van het perceel en de configuratie. Een smal, langgerekt stuk grond zal bijvoorbeeld minder waard zijn dan een vierkant perceel. De optelsom van de constructiewaarde en de netto-grondwaarde brengt ons tot de vastgoedwaarde van het eigendom. Afhankelijk van welke verkoopstrategie u wil hanteren kan u trachten een hogere verkoopprijs te adverteren. Een Quares-makelaar zal u hierbij steeds een op maat gemaakt advies geven. 

Vrijblijvende waardebepaling

U heeft waarschijnlijk begrepen dat er bij een waardebepaling meer komt kijken dan u vooraf dacht. Bij Quares kan u steeds terecht voor een gratis schattingen persoonlijk advies via onderstaande knop of telefonisch via +32 294 50 57. 
 

Gratis schatting

Contacteer medewerker

Floris
Simoens

Head of Immo Services

floris.simoens@quares.be
Overzicht

Meer