Digitale ondertekening van notariële Aktes: Nieuwe regelgeving vanaf april

Goed nieuws voor wie eigendom koopt of verkoopt. Sinds begin april 2024 is het niet meer noodzakelijk om elke pagina van uw akte bij de notaris te paraferen. Lees meer over de voordelen en uitzonderingen van deze innovatieve wijziging.

Calendar icon15 april 2024

Goed nieuws voor wie eigendom koopt of verkoopt.
Sinds begin april 2024 is het niet meer noodzakelijk om elke pagina van uw akte bij de notaris te paraferen. Een enkele digitale handtekening volstaat nu om de akte te ondertekenen.

De procedure voor het ondertekenen van aktes, zoals schenkingen, vastgoedaankopen of kredieten, was voorheen vrij ingewikkeld doordat elke pagina geparafeerd moest worden. Dit is echter vanaf 8 april niet meer vereist. "Alle betrokkenen die zich fysiek in het kantoor van dezelfde notaris bevinden, kunnen de betreffende akte nu digitaal ondertekenen," verklaart de voorzitter van de federatie van notarissen. De digitale handtekening wordt gezet met behulp van de eID of Itsme.

Er zijn echter uitzonderingen waarbij digitaal ondertekenen niet mogelijk is. Testamenten en soortgelijke testamentaire documenten moeten nog steeds handgeschreven ondertekend worden. "Deze documenten zijn zeer persoonlijk en vertrouwelijk," licht de voorzitter toe.

Videoconferentie Sommige akten vereisen ook niet meer dat men persoonlijk naar het notariskantoor gaat. Dit geldt voor alle volmachten en bedrijfsakten. "De bespreking en ondertekening vindt plaats via videoconferentie. Deze optie is beschikbaar sinds 2020 voor volmachten, vanaf 2021 voor oprichtingsakten en vanaf 2023 voor andere bedrijfsakten," informeert de voorzitter.

Advies Als niet alle partijen digitaal willen of kunnen ondertekenen, bestaan er twee opties. "Men kan óf volledig op papier blijven werken, óf de partij die niet digitaal wil of kan tekenen, kan een volmacht geven aan een medewerker van de notaris om namens hen digitaal te ondertekenen." Een papieren kopie van de akte kan nog steeds mee naar huis genomen worden indien gewenst.

 

 

 

Overzicht